Миналогодишният победител в националния конкурс за най-добър урок в музея - Нина Караиванова от ОУ "Екзарх Антим I".

Децата от 2 в клас на ОУ „Екзарх Антим I” показаха завидни знания за занаятите и експонатите в Етнографския музей пред двама зам.-министри – на образованието и на културата

Те вече безпогрешно се ориентират в музейната среда, знаят как да извличат информация за живота и труда на хората в миналото от експонати, картини, текстове и снимки. Могат да разпознават различни материали, използвани в занаятчийството, както и характерни за родния край облекла. Различават народните музикални инструменти и разказват за празници и обреди от фолклорния календар.

Завидни знания по време на изнесен урок в Етнографския музей показаха днес децата от 2 в клас на ОУ „Екзарх Антим I”, на който присъстваха зам.-министърът на образованието Таня Михайлова и зам.-министърът на културата Амелия Гешева. Повод за посещението на високите гости бе връчването на наградата за най-добър урок в музей, проведен през миналата учебна година , на победителя в националния конкурс на просветното министерство Нина Караиванова. Тя ръководи и днешния урок по „Околен свят”, в който бяха преплетени различни теми, които тя е реализирала като изнесени занимания с учениците си миналата година.

„Няма по-добър начин да дадем на децата друг поглед към знанието. Затварянето в класната стая не предизвиква тази тръпка от докосването до миналото, както музейната среда. Именно тук намерихме допирни точки с колегите от Министерството на културата и създадохме програма, която има за цел да поощри излизането от клас. Това е предизвикателство за учителите, защото не е лесно да подготвиш урок на нетрадиционно място”, каза зам.-министър Михайлова и официално връчи наградата „Константин Величков” на Нина Караиванова.

Тази година националната програма е разширена с допълнително споразумение, според което училищата могат да провеждат уроци и в галериите. А скоро и в библиотеките.

По данни на Регионалното управление на образованието тази година по програмата са кандидатствали 50 училища от областта, като одобрените са 47. Това е рекорд за Пловдивско при квота от 200 училища за цялата страна. За сравнение миналата година кандидатите са били 7.

Как се прави хляб с квас показа пред второкласниците ненадминатият майстор хлебар Георги Лефтеров. Демонстрацията се състоя на открито в двора, където имаше и малка подова пещ, каквато са използвали бабите в миналото.

Тъкането е един от най-старите занаяти, възникнал като усъвършенстване на плетенето, научиха още децата от майстор тъкачката Марияна Петрова. Те пробваха да тъкат на малки станчета, след което рисуваха върху грънци.