Гривни от червен конец и синьо мънисто влязоха в ролята на талисмани.

По география зрелостниците трябваше да покажат знанията си за „География на туризма в България“, по история писаха за Крум и Омуртаг

Гривни от червен конец и синьо мънисто влязоха в ролята на талисмани.
Гривни от червен конец и синьо мънисто влязоха в ролята на талисмани.

 

Как космонавтите посрещат Нова година – това бе темата на текста от модул „Слушане с разбиране” на днешната матура по руски. На нея се явиха едва двадесетина 12-класници, които изучават руски като втори чужд език.

„Беше много лесно, решавала съм в пъти по-трудни тестове по време на подготовката”, сподели момиче от ЕГ „Иван Вазов” с надеждата за отлична оценка. За есето можели да избират дали да разкажат за своите пътешествия или за увлеченията си.

Около 4200 зрелостници от Пловдивска област се явяваха днес на втора задължителна матура. Най-много бяха заложили на биология (1306) и английски (1133), следвани от география (750) и философия (340).

В третия модул по английски език младежите можеха да избират между две теми за есе – „Това беше най-важният ден в моя живот“ и „За какво е училището?“. Темата по история беше „Как хан Крум и хан Омуртаг постигат териториално разширяване и утвърждаване на българската държава в Югоизточна Европа?“, а по география зрелостниците трябваше да покажат знанията си за „География на туризма в България“.