Боян Бодуров – победител в категория DIGITAL EXCELLENCE EUROPE от шестия Национален конкурс за STEM науки в България, начален учител в ОУ „Душо Хаджидеков

Моите ученици са от поколението – Alpha. Децата от тази генерация са родени през 2013 г. Те не познават живот без интернет. Израснали са с технологиите край себе си, така че те не са новост за тях.

Телевизия? Почти не гледат в реално време. Мобилен телефон? Повечето от тях получават такъв преди 10-ия си рожден ден (предимно смартфон). Трябва да потърсят някаква информация? Те са хронични потребители на YouTube. Те са дигитални жители.

Перифразирам 10-годишно дете от класа ми: За нас всичко се случва на секундата. Като мигване на окото. Ние сме по-малко търпеливи от другите, защото сме свикнали да получаваме незабавно одобрение/харесване от мрежата. Всичко можем да научим и видим в Youtube или други платформи. Интересно ни е да използваме технологиите в училище, които правят уроците по-любопитно и лесно запомнящи се.

Моята философия като учител

Да си представим, че всеки клас е кралство. Кралят в класната стая е учителят, а учениците са жителите в това кралство. Кралят трябва да ги поведе по пътя към успеха и просперитета, тоест знанията и уменията. Според мен най-добрият подход за това е като спечели доверието им. За да се спечели уважението на децата, трябва да си максимално справедлив във всяка една ситуация. Второ, когато влизаш в класната стая, би било добре да си позитивен, заставайки пред всички, да говори с ясен и плътен тембър на гласа. Те усещат самочувствието на Краля чрез езика на тялото. Следващото важно е взаимодействието между учител и ученик за нещата, които се случват около нас. Използвам методи на преподаване, които са максимално близо до техните разбирания за учене. С това печеля симпатията им, в резултат на което те ми се доверяват и следват посоката, по която ги водя. Независимо дали е за училище или в личен план.

Зададох си въпроса какви компетенции трябва да развивам у моите ученици в днешно време – гражданска грамотност, глобална осведоменост и междукултурна комуникация, критично мислене и умения за общуване и сътрудничество.

В моята класна стая използвам следните иновативни методи на преподаване с третокласниците:

➢ Учене чрез преживяване

➢ Преподаване чрез сътрудничество – Cooperative learning

➢ Проектно базирано обучение (PBL)

➢ Преподаване чрез Обърната класна стая – Flipping Classroom

➢ Преподаване чрез виртуална реалност

➢ Преподаване чрез интерактивни уроци, които запленяват днешните „дигитални“ деца.

Ролята на учителя

Аз съм учител, защото от мен се очаква не само да преподавам съдържание, но и да  подготвям децата за света, който ги очаква. Ако не ги предизвиквам и не ги науча как да задават въпроси и да намират отговори, как да използват технологиите в дигиталния свят, значи не съм изпълнил ролята си.