Боян Бодуров – победител в категория DIGITAL EXCELLENCE EUROPE от шестия Национален конкурс за STEM науки в България, начален учител в ОУ „Душо Хаджидеков

Моите ученици са от поколението – Alpha. Децата от тази генерация са родени през 2013 г. Те не познават живот без интернет. Израснали са с технологиите край себе си, така че те не са новост за тях.

Телевизия? Почти не гледат в реално време. Мобилен телефон? Повечето от тях получават такъв преди 10-ия си рожден ден (предимно смартфон). Трябва да потърсят някаква информация? Те са хронични потребители на YouTube. Те са дигитални жители.

Перифразирам 10-годишно дете от класа ми: За нас всичко се случва на секундата. Като мигване на окото. Ние сме по-малко търпеливи от другите, защото сме свикнали да получаваме незабавно одобрение/харесване от мрежата. Всичко можем да научим и видим в Youtube или други платформи. Интересно ни е да използваме технологиите в училище, които правят уроците по-любопитно и лесно запомнящи се.

Моята философия като учител

Да си представим, че всеки клас е кралство. Кралят в класната стая е учителят, а учениците са жителите в това кралство. Кралят трябва да ги поведе по пътя към успеха и просперитета, тоест знанията и уменията. Според мен най-добрият подход за това е като спечели доверието им. За да се спечели уважението на децата, трябва да си максимално справедлив във всяка една ситуация. Второ, когато влизаш в класната стая, би било добре да си позитивен, заставайки пред всички, да говори с ясен и плътен тембър на гласа. Те усещат самочувствието на Краля чрез езика на тялото. Следващото важно е взаимодействието между учител и ученик за нещата, които се случват около нас. Използвам методи на преподаване, които са максимално близо до техните разбирания за учене. С това печеля симпатията им, в резултат на което те ми се доверяват и следват посоката, по която ги водя. Независимо дали е за училище или в личен план.

Зададох си въпроса какви компетенции трябва да развивам у моите ученици в днешно време – гражданска грамотност, глобална осведоменост и междукултурна комуникация, критично мислене и умения за общуване и сътрудничество.

В моята класна стая използвам следните иновативни методи на преподаване с третокласниците:

➢ Учене чрез преживяване

➢ Преподаване чрез сътрудничество – Cooperative learning

➢ Проектно базирано обучение (PBL)

➢ Преподаване чрез Обърната класна стая – Flipping Classroom

➢ Преподаване чрез виртуална реалност

➢ Преподаване чрез интерактивни уроци, които запленяват днешните „дигитални“ деца.

Ролята на учителя

Аз съм учител, защото от мен се очаква не само да преподавам съдържание, но и да  подготвям децата за света, който ги очаква. Ако не ги предизвиквам и не ги науча как да задават въпроси и да намират отговори, как да използват технологиите в дигиталния свят, значи не съм изпълнил ролята си.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.