Как да помогнем на децата да четат с удоволствие и по желание и защо българските ученици срещат затруднения при осмислянето на текст. Това са част от въпросите, по които ще дискутират участниците в срещата на тема „Решения за развитие на читателска интелигентност в помощ на учителите“, която ще се проведе на 20 февруари от 13 часа в НБ „Иван Вазов“. Екипът на фондация за насърчаване на четенето “Детски книги” и организаторите на фестивала “Пловдив чете” провеждат лекция с участието на инициатора на наградата „Бисерче вълшебно“ и докторант по „Теория на четенето“ в Софийския университет – Валентина Стоева.

Какви са предизвикателствата пред четенено в дигиталната ера и как влияят новите технологии, има ли работещи решения и как те могат да бъдат адаптирани лесно, за да са полезни на учениците и учителите. На тези въпроси ще се опита да даде отговор Вал Стоева, която е и главен редактор на сайта „Детски книги“. Добри практики в посока насърчаване на четенето ще сподели и преподавателят от ОУ „Райна Княгиня“ Мария Петрова, която е и Twinning учител.

В рамките на срещата ще бъде представена възможността за участие в инициативите на “Младият Пловдив чете”, както и инициативата „Книгоходец“ – съпътстваща проява към наградата „Бисерче вълшебно“. „Книгоходец“ дава шанс на активните участници в наградата да се включат в предизвикателството и заедно да обиколят земното кълбо. Всяка прочетена страница е равна на един книгометър, а целта е участниците в иницативата да изминат заедно 40 075 книжни километра. Наградата е под патронажа на министъра на образованието Красимир Вълчев. 134 книги са номинирани в четирите възрастови категории (художествени заглавия) и категория „Нещотърсачи“ (нехудожествени книги) в осмото издание на „Бисерче вълшебно“, в което книгите от български писатели са 45.

Участниците в лекцията ще получат практически насоки за работата си и сертификат за участие. Входът е свободен.