Украсяват дървета, садят билки и правят декупаж по проект „Децата и цветята” на фондация „Лайт Сорс“, която осигури фототапетите за кабинетите на първолаците

DSCF0695

Как да подредят правилно растенията в класната стая и да създават емоционална връзка с цветята ще учат децата от ОУ „Алеко Константинов”. Любопитното начинание е в рамките на проекта „Децата и цветята” на фондация „Лайт Сорс”. Паралелно с проекта „Обичам моето училище“, по който бяха преобразени класните стаи на първокласниците от училището с фототапети,  фондацията стартира и нов, който продължава идеята, че средата трябва да резонира със света на децата.

„Чрез визуализацията и въображението можеш да учиш много повече, затова вече в цял свят се говори за нов вид образование – обучение чрез преживяване.  Цветята, обичайно, са в левия или в десния ъгъл на стаята и често са буквално прашасали. А вероятно знаете, че цветята чистачи отделят определени вещества и пречистват въздуха в класната стая. Идеята е да създадем малки цветни пространства с децата, където те да декорират саксиите. Саксиите също ще хармонизират с гамата в съответния кабинет”, обяснява председателят на фондацията Албена Спърлинг. Тя се включи вчера в старта на проекта и, заедно с децата, прави декупаж, боядисва столове, украсява стволовете на дърветата и сади билки в двора. Към всички саксии в класните стаи ще има прикрепени малки табелки с името на цветето, за което децата ще се грижат.

DSCF0689

Петте китайски елемента, които са свързани едни с други и образуват хармония и уют, вече са в класните стаи на паралелките с първокласници в новата сграда на ОУ „Ал. Константинов”. Основната цел е да се създаде такава среда за децата, че всеки детайл от дизайна на учебните кабинети да носи благоприятна енергия, да привлича късмет и щастие. Промяната на интериора е чрез фототапети  в рамките на проекта “Обичам моето училище” на фондация „Лайт Сорс“. Изследванията за влиянието на цветовете и формите в училищната среда доказват, че те могат да окажат позитивна промяна на психичното и физическото състояние на учениците.

Албена Спърлинг бе посрещната с огромен букет цветя.
Албена Спърлинг бе посрещната с огромен букет цветя.

„Прощавам, обичам и благодаря са думи ключета към всяка душа”, пише в кабинета, решен в синьо и посветен на водата. Освен естетическа наслада от впечатляващите изображения, децата научават също, че водата е прозрачна, че няма вкус, цвят и мирис, че има твърдо, течно и газообразно състояние.

В зелено е преобразена класната стая с покровител Земята. Надписите: „Горният слой на Земята се нарича почва”, „Земята е нашата планета”, „Земята се върти около Слънцето” помагат на най-малките в уроците по човек и природа и човек и общество.

Всяка от класните стаи е боядисана в различен цвят. Модулните масички и столове, които заменят чиновете, са в същия нюанс като стените.

„Така създаваме ценностна система. Академичното знание е нещо прекрасно, но ако не можем да опазваме в света, в който живеем, какъв е смисълът от него. Идеята е децата да се чувстват граждани на планетата”, обяснява Албена Спърлинг.

Предстои подобен проект да се реализира и в още едно пловдивско училище „П. Евтимий“, както и училището в село Труд. Спърлинг изрази задоволство, че българските директори и учители вече са отворени да направят света на децата по-щастлив и красив. Тя започва обиколка в 8 български градове, където класните стаи ще бъдат преобразени с фототапети.

С Албена в Пловдив бе и съпругът й Артър, който има бизнес у нас и подкрепя начинанието на съпругата си.

„Когато за първи път влязох в българско училище, то ми се видя толкова мрачно и депресиращо, че си обещах да направя каквото зависи от мен за промяна”, призна Артър.

Директорът Красимир Ангелов обясни, че резултатите от промяната на средата са смайващи. Първокласниците, които са потопени в нея от първия учебен ден, били повече от щастливи в училище и показвали отлични резултати.

DSCF0700