Второкласници от ОУ „Райна Княгиня” записват рецепти, изучават билки и взимат интервюта по проекта „Родна стряха”

„Традициите, които трябва да съхраним в рода“ – на тази тема беседваха със своите баби второкласници от  ОУ „Райна Княгиня“, и то не къде да е, а в перлата на архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив” – къща „Клианти”. Най-старата къща-музей, построена в средата на XVIII век, отвори врати след 10-годишна реставрация.  Училищната инициатива е част от националния eTwinning проект „Родна стряха“.

„Спазихме първомартенската традиция и се закичихме с мартеници, изплетени от децата в часовете по технологии и предприемачество”, обясни класният ръководител и ръководител на проекта Мария Петрова. Децата поздравили бабите с най-хубавите стихотворения за празника, които сами открили.

Малките участници в проекта записвали рецепти от своите баби, а някои дори се пробвали да приготвят част от вкусотиите с тяхна помощ. Проучили и разбрали кои са полезните български билки и прилежно записали коя какви болежки лекува. Бабите разказали приказки от времето на своите баби, които децата също записали. Второкласниците дори направили и интервюта, за да чуят още интересни истории и съвети от миналото.

На празника в „Клианти”, докато бабите разказвали как някога се е празнувал 1 март, внучетата допълвали важни детайли за почуда на гостите. Децата разказали как се подготвят за любимите празници Бъдни вечер, Прошки, Цветница, Великден.

Събраните по темата за традициите материалите, учениците са събрали в пътуващата книга, която сами са изработили. Тя ще обиколи още 5 училища и 7 детски градини в Свищов, Варна, Троян, Плевен, Разград, Враца, Кубрат, Шумен, Левски, Белене, Хасково, Асеновград и ще се върне обратно в Пловдив, когато ще е събрала в себе си мъдрост и от другите градове.