200 гимназисти се събраха да чуят по кой път да поемат в Деня на професиите, организиран от пловдивските Ротаракт клубове

10454907_1415011752126812_3375498874762221784_o

Какъв би бил животът ти, ако избереш да бъдеш лекар, юрист, филолог, инженер или пък компютърен специалист. Перспективата разкриха преo повече от 200 гимназисти от пловдивскиje училища експерти от различни професии. Инициативата „Ден на професиите”, организирана от трите местни Ротаракт клуба, имаше невероятен резултат, на който могат да завидят всички кариерни центрове. Въпреки почивния съботен ден, учениците изпълниха до краен предел първа аула на Аудиторния комплекс на Медицинския университет, за да се ориентиран по кой път да поемат.

С десетки въпроси бе бомбардиран асистент Пеньо Георгиев от Икономическия факултет на Пловдивския университет. Как да сме сигурни, че изборът ни на професия ще е актуален сред пет години, когато завършим, попита 11-класник, избрал „Киберсигурност”.

„Трудно е да учите нещо в областта на информационните технологии и да си мислите, че утре ще е актуално. Трябва да галопирате с интернет. Всички сме в мрежата. Образованието трудно догонва бързината, с която върви бизнесът”, каза Георгиев.

DSCF0464

Петър Димов от Медицинския университет представи професиите на хората в бяло, асистент Магдалена Гогалчева говори за бъдещето на филологическите специалности, а  инж. Ивайло Дуков – за инженерните науки и индустриалния мениджмънт.

„Старахме се да презентираме професии, от които има нужда в региона. Обратната връзка от миналогодишните анкети обаче ни накара да включим и психологията и да допълним списъка със специалности, към които учениците най-много проявяват интерес”, обясни президентът на „Ротаракт Пловдив Филопопол” Димитър Тодоров. Затова в презентациите бил включен и клиничният психолог Петя Стойчева. Ас. Ангел Шопов говори за професията на юриста.

„Дълбокият ни замисъл е да покажем какво може да прави човек в България, след като завърши средно образование. Всички лектори сравниха развитието на професиите у нас и в чужбина. Ако преди 7-8 години, когато аз трябваше да избирам по какъв път да поема и бях посетил подобна инициатива, никога нямаше да уча право. Въпреки че завърших, сега  работя в агросферата”, обясни Димитър Тодоров.