Ученическият парламент на ЕГ „Иван Вазов“ разработи специална платформа за Деня на таланта, събрала интервюта, изпълнения и архивни кадри на изявени гимназисти

Възприема ли се един учител като творец, какво е талантът, защо е важно да открием и развиваме заложбите си. На тези въпроси потърси отговор в откровен разговор с преподаватели и гимназисти председателят на Ученическия парламент на ЕГ „Иван Вазов“ Симеон Марков. Онлайн дебатът бе част от инициативите, свързани с Деня на таланта, който се проведе виртуално заради епидемичната ситуация. За целта Ученическият парламент разработи специална платформа, която събра интервюта и изпълнения на изявени гимназисти, а в рубриката „Усмивки от старите ленти” са качени театрални скечове и концерт от празниците на испанския език, знакови моменти от празника на италианския, както и от дните на франкофонията, откъс от „Скаридите убиват чайки“ на училищната драматургична работилница и танцовият спектакъл „Бурлеска“.

Събеседници на Симеон от екрана у дома бяха преподавателите по български език Елена Вързилова и Илко Василев, по физика – Дафинка Русинова, по биология – Христина Лисичкова, Ивилина Генова – преподавател по философия, и Росица Иванова – по физическо възпитание.

„Когато говорим за учителската професия, имаме навика да изпадаме в клишета като “това е призвание”, че трябва “да си роден за учител” и че не е работа “за всеки”. Какво е необходимо, за да вдъхновяваш младите хора, как се създават таланти“, попита Симеон. Вързилова определи себе си като дизайнер на учебните часове, на които предпочита да представя своята гледна точка, а не тази на авторския колектив от учебника. Русинова разказа за посещението си в ЦЕРН и разсъждава за това колко е сложен пътят към знанието. Илко Василев не скри, че се чувства привилегирован да преподава изкуство, каквото е литературата, и определи себе си като медиатор.

„Да превърнем смелостта в грижа за останалите. Един осмелил се да говори, буди много осмелили се да мислят“, призова на финала Симеон.

Той бе модератор и на виртуалната среща с реално време с талантливи дванадесетокласници от училището. По време на онлайн разговора Елиа Тодорова и Валентина Никова от квартета „4 Magic“, победител в петия сезон на музикалното риалити Х фактор, споделиха какво представлява през техните очи талантът, всички ли притежават такъв и как той им помага в житейските ситуации, какво оставят след себе си в гимназията, какво ще отнесат завинаги от любимото училище и на кого са благодарни за подкрепата през изминалите пет години.

Виктория Панайотова благодари за вдъхновението на първия си учител по италиански Росица Любенова, както и на Илко Василев „за това, че ме накара да откривам смисъл и да не се отчайвам, когато навън е облачно и няма слънце“.

Водещата на Деня на таланта Ния Йотова поведе виртуалната публика към вълнуващо пътешествие, в което зрителите се озоваха като гости в домовете на талантите, качиха се на пловдивските тепета, посетиха спортни зали, галерии, музикални школи.

“Смятахме, че ще се качим на голяма сцена, че талантите ни ще се радват на аплодисментите и подкрепата на всички вас, че ще сме на открито под пролетното небе. Молехме се да е слънчево, топло, да няма облаци, но по ирония на обстоятелствата се наложи да разчитаме точно на облака, за да реализираме този спектакъл”, каза Ния, след което последваха музикални изпълнения, танци, художествена гимнастика, монолози, изумителни химични експерименти, които установиха наличие на живак във водата на река Тополница, представени от тазгодишните талантливи участниците. На финала момичетата от„4 Magic“ пожелаха на Випуск 2021: „Бъдете смели, вярвайте и сбъдвайте“.