Лятното издание на изложението в „Гранд хотел Пловдив“ предлага консултации на място

Лятно издание на изложение „Световно образование“ ще ориентира гимназисти и кандидат-студенти относно актуалните условия за прием в резултат на пандемията. Форумът ще се състои днес, 7 юни, в “Гранд хотел Пловдив” от 10 до 17 часа. Посетителите ще могат да сравнят предимствата и спецификите на отделни дестинации, да получат консултация и да подадат своята кандидатура на място.

В последната година холандските университети са предпочитани от българските младежи, а правителството на Нидерландия намали таксите за първокурсници със 75% – от 2168 на 542 евро.

Промяна в критериите за прием има в скандинавските страни, Холандия, САЩ, Великобритания, Италия, Швейцария, Германия и Австрия. Всяка държава има свои специфики в зависимост от специалността – квоти за международни студенти, изисквания за успех, допълнителни изпити, интервюта и тестове за оценяване на мотивацията и способността за справяне.

Пансионните училища във Великобритания и Швейцария са вариант за академична подготовка на онези, които предпочитат да изучават интензивно предмети, свързани с желаната университетска специалност. Стабилен е интересът към международните програми IB и A Levels, като осигуряват и възможности за стипендии до 50% от таксата за обучение. На изложението ще присъстват пратеници на Kings Colleges, Oxford International College, d’Overbroecks College, Bishop’s Stortford College и водещите швейцарски Collège Lycée Saint Charles и Pre Fleuri International Alpine School.

Повечето университети във Великобритания и Нидерландия все още приемат кандидат-магистри. В същото време над 35 британските висши училища предлагат стипендии от 2000 паунда до 15 000 паунда, а таксата в някои университети в Нидерландия е намалена с 50% и е 1084 евро. Отделни вузове в Испания, Австрия и Белгия също имат отворен прием през юли и август.