5816 проби бяха представени на най-голямата американска надпревара, Петър Кирилов има собствена винарна в Северна Калифорния

Два златни и два сребърни медала завоюва възпитаникът на Университета по хранителни технологии Петър Кирилов в най-голямата надпревара за американски вина „San Francisco Chronicle Wine Competition“.

Двоен златен медал му е присъден за „Kukeri Russian River Valley Sauvignon Blanc“, реколта 2021 г. в категория „Совиньон блан“. Със златен медал е отличено и „Kukeri Mt.Veeder Cabernet Sauvignon“, реколта 2018, в категория за „Каберне совиньон“.

Единият сребърен медал Кирилов получава за „Kukeri Howell Mountain Cabernet Sauvignon“ от 2019 г. в категория „Каберне совиньон“, а вторият – за „Kukeri Sonoma Coast Rose Nouveau от Pinot Noir“ в категорията за сухо розе.

В престижното състезание са мерили сили 5816 вина от 1000 винарни в САЩ. Българинът представя 4 проби и всички са оценени високо от компетентното жури и отличени.

Петър Кирилов е от Тополовград и учи в специалност „Технология на виното и високоалкохолните напитки“ в УХТ. Признателен е на преподавателите си във висшето училище за отличната професионална подготовка и е уверен, че новата магистърска програма, в която обучението ще се провежда под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV), ще даде още по-големи възможности за професионална реализация.

Когато е 25-годишен, Петър кандидатства за „зелена карта” в САЩ и я спечелва. През 2005 г. имигрира със семейството си и в момента работи в Северна Калифорния.

След пристигането си в Америка започва като технолог в иновационна компания за обработка и производство на вина – „Vinovation“, Inc., която се занимава с деалкохолизиране и намаляване на летливата киселинност на вината чрез използване на технологията на обратна осмоза.

Кирилов споделя, че в онзи момент никога не го е напускала мисълта да създаде нещо свое и постоянно търсел пътища да осъществи желанието си.

„Идеята се роди спонтанно и беше провокирана от интереса ми kъм сорта Каберне Совиньон, идващо от лозов масив  в планинския район  Mt. Veeder на известната Napa Valley. Исках да създам малки партиди висококачествено вино, с което да покажа своята идентичност, а чрез името на виното “Кукери” да разкажа и за корените си и мястото, откъдето идвам“, споделя майсторът.

Българското вино, което се създава зад океана, печели постоянно медали и отличия. По този повод казва, че добрите резултати идват, когато човек дава 100% от себе си, учи постоянно и търси начини да се самоусъвършенства в професията.