22 фирми и 7 висши училища разположиха щандове във фоайетата на гимназията, за да предложат стажантски позиции и работни места, стълпотворение от родители и ученици на форума, който се реализира за шести път

Собственик на софтуерна компания, завършил Професионалната гимназия по електроника и електротехника, се върна отново в училището, но вече като работодател, за да вземе участие във Вечерта на кариерата. Александър Джонгаров се дипломирал преди 16 години, завършил „Компютърни системи и технологии“ в Техническия университет и създал собствена фирма, която разработва нестандартен и персонализиран софтуер за големи технологични компании.

„Тук получих изключително стабилна основа, която ми даде летящ старт. Подготовката в училище е решаваща, в университета само надграждаш. Сега съм тук, за да помагам, както гимназията някога е помогнала на мен да получа солидни знания“, казва Александър. Дясната му ръка в компанията също е възпитаник на ПГЕЕ и това е Велиана Гечева, която също се включи във форума и оферара възможността за производствени стажове. В края на юни представители на „Делта Соурс“ ще бъдат на място в училището, за да представят на ученици от 10 и 11 клас от специалност „Приложно програмиране“ опции да практикуват във фирмата.

22 фирми и 7 висши училища разположиха щандове във фоайетата на гимназията, за да предложат стажантски позиции и работни места.

„Вечерта на кариерата в Професионална гимназия по електротехника и електроника се реализира за шести пореден път и е най-успешното сътрудничество между средното, висшето образование и бизнеса. Приветствам нашите партньори, пожелавам успешни професионални контакти и всеки да направи най-точния избор за себе си“, обърна се към фирмите, учениците, родителите и гостите директорът Стоянка Анастасова.

Впечатлен от мащаба на събитието бе инж. Пламен Панчев – изпълнителен директор на „Тракия икономическа зона“. Той поздрави всички участници в кариерния форум и заяви, че ПГЕЕ е една от най-големите и значителни със своя принос към регионалната и национална икономика гимназии.

Фирма „Одело“, която произвежда светлини за автомобилната индустрия, се включва за първи път в инициативата, но е впечатлена от огромния интерес от страна на гимназистите и техните родители. Предлага на завършилите реални работни места за електротехници, електрокаристи, механици, техници по качеството, инженерни и логистични позиции.

Шестмесечни стажове , обучение и работа по конкретни проекти предлага софтуерна компания. Изискването към учениците е да имат познания в Java и да владеят чужд език. Геновева Клепачева от HR екипа и Владимир Узунов (бивш възпитаник на ПГЕЕ и настоящ Junior Java Developer) запознаха младежите от паралелките “Приложно програмиране” с възможностите за работа в SEEBURGER.

Стажове от 3 до 6 месеца оферираха и от АББ. Обучения за подобряване на уменията и компетенциите и атрактивни социални придобивки – медицинска застраховка, фитнес на работното място, фирмена библиотека, ваучери за храна, спортни и културни мероприятия, тиймбилдинги, предлагат от BTL – световен лидер в разработването, производството, сервиза и търговията на електронна медицинска апаратура.

Програма за дуално обучение за производство на електрически велосипеди презентираха от „Макском“. Велосипедите днес са 50% механика и 50% електроника, така че учениците от ПГЕЕ са наши потенциални служители, обясниха от компанията, която предлага индивидуални програми за развитие и възможност едновременно за работа и учене във вуз.

1 КОМЕНТАР

  1. Здравейте,
    страхотна инициатива, поздравления 🙂
    Това което бих могъл да добавя е като препоръка: Да се регулира потока от ученици тъй като имаше моменти в които няма деца и моменти в които коридора не може да поеме повече. Това доведе до блъскане един друг и дори успяха да преместят леко масата и мострите.

Коментарите са затворени.