Историята на България в модели, идеи за ученически униформи и ежедневни тоалети показаха на ревю под жаркото слънце професионалните паралелки по шивачество на училището в Столипиново

DSCF1248

Уроците по история от учебника за 5. клас, но с езика на модата, разказаха учениците от ОУ „Пенчо Славейков” в Столипиново в ревю на стълбите на Каменица. Възпитаниците от професионалните паралелки по шивачество на училището показаха как са изглеждали българските ханове, царе и боляри, селяни и поборници под жаркото слънце и пред погледа на минувачите по Главната. Освен че сами са  проектирани и шили тоалетите, момчетета и момичетата влязоха и в ролята на манекени. Дефилето откри Кадир, който влезе в дрехите на хан Аспарух. Той демонстрира какви са били одеждите на основателя на българската държава, според представите на учениците, разбира се. След него дефилираха Цар Симеон, боляр и болярка, селяни с ръчно изплетени чорапи, торби и кошници, поборници.

DSCF1260

След кратката разходка из историята на България, моделиерите манекени пренесоха зрителите в съвремието. Панталони на латексови принтове, поли с харбали и ламбада ефект, сатенени рокли с асиметрични презрамки и гарнирано с пайети бюстие събраха погледите на публиката. Подходящи са за дискотека, поясни директорът Екатерина Делинова, която влезе в ролята на водещ.

Тя призова училищата, които все още нямат униформи, да влязат в сайта на ОУ „Пенчо Славейков”, за да си харесат някое от предложенията на младите моделиери. И обеща да подари кройките. След това момичетата представиха авторски предложения за школски облекла – червено сако с пола с отворена цепка в синьо каре, ризи с щампа на училището, елек с карирана гарнитура.

Училището представи и своите авторски решения за абитуриентски тоалети, които изненадаха публиката с цветове и екстравагантност.

Не по-малка атракция на Главната бяха и мажоретките на ОУ "Пенчо Славейков".
Не по-малка атракция на Главната бяха и мажоретките на ОУ “Пенчо Славейков”.

В модния спектакъл се включиха и възпитаниците на Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил, които също заложиха на патриотичните детайли. Някои младежи показаха училищната колекция от щамповани тениски „Велика България”.