Премиерът нареди да се изготви протокол с изисквания за тържествената церемония

„Книжката ви за управление на живота е заслужена”, обърна се към 12-класниците на СУ „Хр.Г.Данов” директорът Гергана Аврамова

Министерството на образованието и здравното министерство и ще изготвят протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците през настоящата учебна година. Решението беше взето днес след среща на министър-председателя Бойко Борисов с представители на тазгодишния випуск 12-класници, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът разговаря със Симона Бонева и Дарина Георгиева, след като те се обърнаха към него с писмо, в което отправят молба да бъде разрешено провеждането на изпращане на учениците от 12-и клас в цялата страна.

„Нашето желание е да се съберем в училищния двор, всеки в съответното училище, да имаме възможността да отброим до 12 и да изпратим уважително изминалите години“, обясниха зрелостниците. Те специално подчертаваха, че изпращането не означава абитуриентски бал, който щял да се проведе тогава, когато обстоятелствата позволяват.

Премиерът Борисов разпореди на министрите Кирил Ананиев и Красимир Вълчев да бъде изготвен протокол с изисквания в най-кратни срокове и да бъде изпратен до директорите на всички училища в страната, които изпращат своите зрелостници.

В срещата участваха също министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Докато текат дебатите да има ли не изпращане и при какви мерки, СУ „Хр.Г.Данов” пожела попътен вятър на своите зрелостници, организирайки кратка, но емоционална церемония. 22-мата абитуриенти се събраха в двора на училището и пуснаха балони със своите мечти.

„Вие сте специален випуск, не само защото се дипломирате в годината, в която честваме 170-ия юбилей на училището. Още в 8 клас, когато прекрачихте прага му, ви обещах, че заедно ще бъдем щастливи тук. За четири години минахме през много неща, а вие показахте, че можете да бъдете единни. Така че книжката ви за управление на живота е заслужена”, обърна се към учениците директорът Гергана Аврамова.

Пред входа на училището имаше екран, на който абитуриентите да видят поздрави от учителите си и от децата в начален курс. Всеки от тях получи бяла тениска и текстилен маркер, за да напише послание на гърба на своя съученик.