Днес бе даден официален старт на учебната година по националната програма „Обучение за ИТ кариера“

СУ „Св.Паисий Хилендарски“ стана изнесен център за обучение по професия „Приложен програмист“. Днес училището откри учебната година по Национална програма „Обучение за ИТ кариера“. След успешно издържан входящ тест 23 ученици на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ са приети да надграждат знания и умения по програмата.

Заради противоепидемичните мерки тържеството протече онлайн и в присъствието на малка част от учениците и представител на родителите.

Обучението, което започва онлайн от днес, ще се провежда от преподаватели на училището, завършили подготовка в Софтуерен университет. Предстоят три учебни години, в които учениците ще се обучават в серия от модули, а след всеки от тях ще държат изпит. Успешното им полагане гарантира оставане в програмата.

„Екипът ни е с разбирането, че за всяко дете трябва да се търсят и създават условия за развитие и че възпитанието в ценности преминава през позитивните преживявания на принадлежност, какъвто е и днешният ден“, коментира директорът Ирена Душкова.

Паралелно с това училището е домакин на Национална конференция „Педагогика на обучението по математика и информатика”, чиято основна тема са нестандартните методи на преподаване. Тя се провежда днес и утре в Гранд хотел „Пловдив“ и се организира от Институт за образователни политики „Архимед и Диоген“.

Националната програма „Обучение за ИТ кариера“ дава възможност за придобиване на допълнителна професионална квалификация както за учениците от професионални паралелки, различни от „Компютърни технологии“, така и за онези, които са в профилирани паралелки. Те получават в края на тригодишния обучителен период и най-високата трета степен на професионална квалификация за “Приложен програмист”, която е възможна в рамките на училищното образование.

Националната програма осигурява обучение по програмиране на ученици от Х, ХI, ХII клас, като дейностите по нея се организират в пет центъра – София, Правец, Русе, Пловдив и Бургас. От тази годин, освен в Математическата гимназия, в Пловдив ще има и втори център и това е СУ „Св. Паисий Хиленрадски“. Учебните програми са разработени в партньорство от представители на ИТ индустрията, висшите училища и професионалните гимназии. Занятията се провеждат под формата на смесено учене, което комбинира присъствие в класната стая и обучения онлайн. В преподаването участват и специалисти от ИТ сектора, което създава условия за обмен на знания между бизнеса и останалите участници.

Програмата се реализира въз основа на Споразумението за сътрудничество между МОН и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), Българската аутсорсинг асоциация и Фондация „Клъстер информационни и комуникационни технологии (ИКТ Клъстер), подписано през декември 2016 година.