Много училища не успяха да направят организация така, че да задържат най-малките в класната стая

И първокласниците минават в онлайн режим, въпреки че е минал само месец откакто прекрачиха школския праг. Това показват справките на Регионалното управление на образованието за графиците на учебните заведения в Пловдив, Асеновград, Брезово, Перущица и община „Марица“. Сред като тези общини преминаха в тъмночервената зона със заболеваемост между 500 и 750 на 100 000, от днес се прилага ротация на паралелките. Засега това ще важи до 4 ноември.

Директорите са подали графици, направени на принципа в училище да няма повече от 50% от учениците. Смяната става през седмица, за да не се допуска едни и същи класове да са продължително време в електронна среда.

Въпреки намеренията на МОН начален курс последен да преминава онлайн, в настоящата ротация са включени и първокласниците. Дори в малките населени места. Някои директори са избрали вариант да разделят паралелките първолаци и първата седмица да бъдат във виртуална среда „а“ и „б“ класове, а през следващата останалите. Такъв е вариантът на ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Екзарх Антим I“, ОУ „Кочо Честеменски“. Има училища, в които ротацията започва от 2 клас, а най-малките твърдо остават присъствено – СУ „П. Хилендарски“, СУ „П. Евтимий“, СУ „Пейо Яворов“.

“За да спазим указанието на МОН 50 на сто от паралелките да бъдат в електронна среда, и то за една календарна седмица, няма как да не включим и учениците от 1 клас. Ако не го направим, едни и същи деца ще се окажат повече от една седмици в електронна среда, което противоречи на заповедта. Някъде, където паралелките са по-малко, това е възможно”, коментира директорът на ОУ “Димитър Талев” Ирина Чолакова. В училището общият брой на паралелките е 39, а първокласниците са 6 паралелки.

Засега всички ученици в началeн етап на СУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Княз Александър I“ ще се обучават на място в класната стая, поне докато няма решение от Областния оперативен щаб за всички в онлайн режим.

Родителите са в паника как ще организират присъствие на възрастен у дома, особено за първокласниците, които не могат да се справят сами с виртуалната класна стая, домашните и подготовката на уроците за следващия ден.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.