Много училища не успяха да направят организация така, че да задържат най-малките в класната стая

И първокласниците минават в онлайн режим, въпреки че е минал само месец откакто прекрачиха школския праг. Това показват справките на Регионалното управление на образованието за графиците на учебните заведения в Пловдив, Асеновград, Брезово, Перущица и община „Марица“. Сред като тези общини преминаха в тъмночервената зона със заболеваемост между 500 и 750 на 100 000, от днес се прилага ротация на паралелките. Засега това ще важи до 4 ноември.

Директорите са подали графици, направени на принципа в училище да няма повече от 50% от учениците. Смяната става през седмица, за да не се допуска едни и същи класове да са продължително време в електронна среда.

Въпреки намеренията на МОН начален курс последен да преминава онлайн, в настоящата ротация са включени и първокласниците. Дори в малките населени места. Някои директори са избрали вариант да разделят паралелките първолаци и първата седмица да бъдат във виртуална среда „а“ и „б“ класове, а през следващата останалите. Такъв е вариантът на ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Екзарх Антим I“, ОУ „Кочо Честеменски“. Има училища, в които ротацията започва от 2 клас, а най-малките твърдо остават присъствено – СУ „П. Хилендарски“, СУ „П. Евтимий“, СУ „Пейо Яворов“.

“За да спазим указанието на МОН 50 на сто от паралелките да бъдат в електронна среда, и то за една календарна седмица, няма как да не включим и учениците от 1 клас. Ако не го направим, едни и същи деца ще се окажат повече от една седмици в електронна среда, което противоречи на заповедта. Някъде, където паралелките са по-малко, това е възможно”, коментира директорът на ОУ “Димитър Талев” Ирина Чолакова. В училището общият брой на паралелките е 39, а първокласниците са 6 паралелки.

Засега всички ученици в началeн етап на СУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Княз Александър I“ ще се обучават на място в класната стая, поне докато няма решение от Областния оперативен щаб за всички в онлайн режим.

Родителите са в паника как ще организират присъствие на възрастен у дома, особено за първокласниците, които не могат да се справят сами с виртуалната класна стая, домашните и подготовката на уроците за следващия ден.