Ако се обърнат към нас, ще излъчим проверяващи за олимпиадите, каза бившият зам.-председател на Съюза на математиците и преподавател в ПУ проф. Асен Рахнев

www2

Членовете на националните комисии за провеждане на олимпиадите по математика за ученици от  9. до 12. клас са подали оставки заради несъгласие с решението на просветния министър Меглена Кунева за определяне на проверяващите. Това става причина МОН да отправи покана към университетите с математически факултети да излъчат свои представители, които да обезпечат научно математическите състезания.

13 души от Съюза на математиците в България са напуснали комисиите. В писмото на математиците се посочва, че съставите, избрани на 27 октомври, “силно” се различават от съставите, предложени от Съюза. Част от включените експерти не били предварително консултирани за тяхното желание да участват, включени били и “силно компрометирани хора”.

“Очевидно е, че съставите на комисиите се определят под давление, по неясни правила и в нечистоплътен интерес на хора, ползващи се с одобрението на някои от чиновниците в МОН”, се казва в писмото.

От Съюза на математиците заявяват, че са възмутени от министерството, което е решило отново persona non grata за Международната олимпиада по математика и човек, неразпознаваем в науката, да оглави за пореден път няколко комисии за състезания по математика. Хора от математическите среди обясниха, че става дума за стара вражда между акад. Петър Кендеров и проф. Сава Гроздев, който е бил избран за член на няколко комисии.

„Днес имахме факултетен съвет, но до момента никой официално не е поискал да излъчим представители за комисиите. Имаме достатъчно подготвени хора, така че ще реагираме своевременно. Става дума за междуличностен конфликт, който продължава вече няколко години. Обичам да се шегувам, че вече не сме Съюз на математиците в България, а Съюз на математиците в БАН”. Така коментира разразилия се скандал за „Уча в Пловдив” зам.-председателят на съюза от миналия мандат и преподавател в Пловдивския университет проф. Асен Рахнев. Той е на мнение, че има достатъчно време за реакция, тъй като първите големи национални състезания са през януари.