Очакват се точни указания от Министерството на здравеопазването

Учениците, поставени под карантина заради болен съученик или учител, но са здрави, най-вероятно ще могат да се явят на предстоящите изпити и матури. Това ще става в отделни самостоятелни помещения, при спазване на строги противоепидемични мерки. Очаква се през следващата седмица от Министерството на здравеопазването да потвърдят тази възможност и да дадат точни указания.

Родители изразиха притеснение заради опасността децата под карантина да не могат да се явят на национално външно оценяване или матура. Миналата година седмокласниците, които останаха у дома заради болен съученик или учител, бяха изолирани в самостоятелни стаи и успяха да положат изпит. За зрелостниците обаче нямаше такава опция – те се явиха на поправителните матури в края на август. Изпитите за 4 и 10 клас бяха отменени заради дистанционното обучение.

Тази година, ако здравното ведомство одобри предложенията на МОН, се очаква всички ученици – в края на 4, 7, 10 и 12 клас, които са поставени под карантина, но са здрави, да могат да се явят на съответния изпит, за да не бъдат лишени от възможност за кандидатстване. Мерките вероятно ще бъдат подобни като миналогодишните – дезинфекция, дистанция, отделни потоци за влизане, повече от един вход.

Резултатите от НВО в 4 клас са важни за кандидатстване в математически гимназии, а тези от изпитите по български и математика в 7 клас – за прием в гимназия. Оценките от матурите са вход в университет, като т.г. зрелостните изпити ще осигуряват прием за 41 висши училища. Десетокласниците от обединените училища се нуждаят от НВО, за да продължат в 11 клас в друго училищ.

Изпитите по български и по математика в 4 клас са насрочени за 27 и 28 май, а тези в 7 клас – на 16 и 18 юни. Матурите за зрелостниците са на 19 май – по български език и на 21 май – по избор, а НВО за 10 клас – също на 16 и 18 юни.