39-годишната дама е програмен директор на „Добро образование и работни умения“ във Фондация „Америка за България“

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов направи специално изявление днес, в което каза категорично, че няма да се коалират с нито една партия, а ще вземат мандата. Той представи и тяхното предложение за конкретен състав и структура на кабинет. „Правителството, което предлагаме, е съставено от експерти – всеки в своята област, и то ще има конкретни приоритети пред себе си с възможно най-кратък срок за изпълнение”, каза Трифонов.

За министър на образованието, иновациите и науката е номинирана Наталия Митева.

Коя е тя?

Лидерът на “Има такъв народ” я представя като завършила с отличие Колумбийския колеж в Южна Каролина. Има магистратура по публични политики от Университета на Мериленд,  допълнителни квалификации от Колумбийския университет и от департамента по бизнес на Оксфордския университет.

Митева е на 39 години. Говори 4 езика.Член е на комисията за иновации към Министерство на образованието и науката.

Тя е била програмен директор на образователни и бизнес програми във Фондация „Америка за България“ от август 2011 г. до март 2021 г. Екипът й работи с училища от цялата страна за изграждане на съвременни образователни пространства. За последните 10 години фондацията е инвестирала 9.4 млн. лв. в 85 училища, изграждайки образователни центрове от ново поколение. Във фондацията Наталия ръководи също така “Академия за лидери в образованието”, разработена в сътрудничество с Колежа „Банк Стрийт“ в Ню Йорк, Педагогическия факултет към Колумбийския университет и Пловдивския университет. По програмата са обучени близо 500 специалисти на образователни технологии и нови методи на преподаване.

От март 2021 г. Митева е мениджър по образователните програми в Telelink Business Services – компания, специализираща в прилагането на иновации, съорганизатор на Innovation Explorer и на Академията за иновации за студенти в България.

Eто какво споделя Наталия Митева по повод програмата за обучение на училищни лидери:

„Една образователна система е толкова добра, колкото и нейните учители. През 2012 г., когато Фондацията стартира своята дейност в областта, определихме работата с учителите като ключов фактор за подобряване на качеството на българското образование. С времето осъзнахме, че заемащите ръководни длъжности в училищата, а и в цялата образователна система, също са важни за постигане на добри образователни резултати. Така разработихме програми за училищни директори и технологични специалисти, чиято роля е ключова за нашия дългосрочен ангажимент да помагаме на училищата да посрещат потребностите на учащите днес.

Учителите и училищните директори се нуждаят от цялата подкрепа, която могат да получат, за да помогнат на учениците да подобрят образователните си резултати в един забързан, свръхтехнологичен, взискателен свят. Днес учителите имат много роли в класната стая – те работят с учениците по тяхното личностно развитие и комуникационни умения; разкриват пред тях нови професионални възможности; помагат им да придобият нужните знания и умения, за да покрият образователните стандарти, като се съобразяват и с индивидуалните им учебни потребности. Нито една друга професия не е толкова значима за изграждането на бъдещето на една нация. И в този смисъл, учителите трябва да продължават да учат през целия си живот.

За да може България да се придвижи нагоре в класациите на PISA и да постигне устойчив напредък по отношение резултатите на учениците, е необходимо да споделяме и анализираме нещата, които правим добре в образователната сфера, и да продължаваме да се учим от най-добрите световни практики“.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че е отправил покана към министър Асен Василев, министър Кирил Петков и министър Николай Денков от служебния кабинет, но те са отказали постове. По този повод от пресцентъра на МОН коментираха следното:

„Убедени сме, че стратегията за развитие на икономиката и на образованието е пряко свързана с визията за приоритетите на държавните финанси. Проведохме разговори с ИТН по тяхна покана. В хода на разговорите се видя, че ИТН и икономическият екип на служебното правителство имат съществени различия във визиите си за финансовата политика и основните задачи през следващия период. Освен това ИТН предложи на сегашния служебен финансов министър Асен Василев министерски пост в друго министерство.

Ето защо и тримата решихме, че е по-добре в бъдещото правителство да работи екип, който споделя визията на премиера и на носителя на мандата за финансовата политика на държавата”.