„Не позволявайте модата да прикрие вашата същност”, посъветва Алберто Веделаго на публичната си лекция за ролята на облеклото в бизнес общуването

С почетния знак на Пловдивския университет бе удостоен днес италианският топ дизайнер Алберто Веделаго. Отличието му бе връчено от зам.-ректора по международно сътрудничество Надя Чернева преди публичната лекция за ролята на облеклото в бизнес общуването, която той изнесе в 6 аудитория.

„Той не е просто един необикновен шивач, дизайнер и конструктор-моделиер, а маестро в изкуството да се създава облекло”, представи госта модераторът на срещата проф. Любомир Стойков.

Алберто Веделаго е с 30-годишен опит на международната модна сцена. Работил е за прочути брандове, но решава да основе собствена Академия и се посвещава на мисията да създава визия спрямо личността на клиента. Днес много уважавани хора по цял свят, като Фабио Ламборгини, му се доверяват за своя външен вид.

Алберто Веделаго не се ограничава в това да облича единствено отделни хора, а прилага своя метод и за цели компании. Такъв е случаят с кафе „Флориан“ във Венеция – най-старото кафене в света, открито през 1720 г., чийто персонал е облечен изцяло от компанията на маестрото. Оперативният център на дейността на Алберто Веделаго е във Венеция. Там се изработват всички костюми за клиентите на дизайнера, независимо в коя част на света се намират. Другите му три центъра са в Лас Вегас, Сидни и София.

„Жените са склонни да робуват на модата, но моят съвет е да създават баланс между новите тенденции и личния си вкус”, каза дизайнерът и цитира Съмърсет Моъм, че елегантният човек е този, при когото никога не забелязваш дрехите.

След като уточни, че лекцията му не предлага правила, а представя личен опит, Веделаго посъветва: „Бъдете себе си! Не позволявайте модата да прикрие вашата същност. Не забравяйте, че никога нямаме втори шанс да създадем първо добро впечатление” и припомни италианската поговорка: Расото не прави от монаха монах.

Италианският стилист отправи препоръки към младите хора, на които предстои да отидат на интервю за работа. Съветът към жените е да бъдат сигурни, че дават правилното послание с облеклото си. Понякога, в желанието да бъдат забелязани, те рискували да се появят на официални или бизнес среща прекалено екстравагантни. Достатъчен е един акцент – аксесоар, например, който да направи добро впечатление, каза Веделаго.

За мъжете в политика задължителни са строгият костюм и едноцветната риза. Същото важи и за жените политици, на които са позволени обаче цветни дрехи, но полата трябва да е под коляното, а обувките да са с ток. Дизайнерът е категоричен, че официалното облекло при жените в работна ситуация е добре да подчертава женствеността, а не да я прикрива.

„Как ще отидете на среща с клиент, ако сте млад финансист”, провокира студентите от Факултета по икономика гост-лекторът. “Ако се появите с червен костюм, вратовръзка като на Тръмп и сако с надписи не знам какво впечатление ще направите”, пошегува се италианецът и уточни, че в този случай се допуска цветен елемент – т.е. ризата може да не е бяла, а костюмът не толкова строг, но дрехите в никакъв случай не бива да изместват вниманието на клиента от личността на финансиста.