Министърът на културата на Италия Алберто Бонисоли, дипломатът Стефано Балди и почетният консул в Пловдив Джузепе де Франческо бяха удостоени с почетния знак на гимназията

„Продължавайте да задълбочавате познанията си по нашия език. Прекрасно е да чуя музикално изпълнение на италиански от български таланти. Аз пък ви нося храна за мисълта и душата – книги на италиански автори, пътеводител и произведен от мен календар”. С тези думи се обърна тази сутрин към учениците от ЕГ „Иван Вазов” посланикът на Италия у нас Стефано Балди. Часове преди спектакъла за откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата”, дипломатът гостува на гимназията, в която се преподава италиански език, заедно със секретаря на министъра на културата на Страната на ботуша – Марко Ричи, и директора на Италианския културен институт в страната ни Луиджина Педди. Семеен проблем възпрепятствал посещението на министър Алберто Бонисоли в училището, който ще пропусне и церемонията довечера.

Въпреки съботния неучебен ден ученици от италианските паралелки влязоха в ролята на домакини и посрещнаха ВИП гостите с изпълнение на Селско шопско хоро и италиански попхитове, след което ги поканиха в новия езиков кабинет, решен изцяло в тревистозелено.

„Впечатлен съм от атмосферата, която сте създали в класната стая. Като влезе, човек неизбежно се сеща за красотата на Италия. Езикът и културата трябва да бъдат съживявани, а не да се изучават като досадна училищна дисциплина. Посещавайте по-често Италия”, посъветва Стефано Балди, който изключително много хареса огромния постер от Венеция на една от стените в кабинета.

Дипломатът насърчи младежите да използват социалните медии, за да популяризират Пловдив и Матера като европейски столици на културата и да се включват активно в инициативите, които ще бъдат организирани в града под тепетата. Той маркира основните събития на посолство – музикален спектакъл в Етнографския музей през февруари, който ще популяризира регионите на Италия, фотографска изложба за Пловдив и Матера през март, както и поредицата прояви по повод 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи.

„Сега е моментът да задълбочите познанията си за този легендарен италианец. Когато се говори за него, има само една дума, с която можем да го определим – гений. Англичаните го наричат Polymath , няма точна дума за превод на италиански, но в смисъл на енциклопедична личност, изключителен гений”, каза Балди.

Друга значимо събитие, което посолството ще отбележи тази година, е 140 години дипломатически отношения България – Италия. След като припомни, че през 1879 година Италия е една от първите, които признават страната ни като автономна държава, той попита учениците какво им говори фамилията Позитано. Балди се върна в годините назад, за да припомни, че като консул на Италия в Османската империя, Позитано спасява София от опожаряване. Турският паша искал да изпепели града, за да не го остави на руснаците, но Позитано и френският консул се противопоставили и защитили града. След изтеглянето на османските части от града, италианският дипломат организирал въоръжени отряди за борба с мародерстващите банди, както и пожарни команди за потушаване на избухналите пожари.

Книги на италиански автори, преведени на български, албуми, Италианската конституция и произведен от него календар с вдъхновяващи мисли към всеки от месеците подари Стефано Балди на гимназията. Луиджина Педди пък покани учениците на изложбата, посветана на италианския индустриален дизайн през март.

Директорът Вихра Ерамян удостои посланик Балди и консула Джузепе де Франческо с почетния знак на гимназията за особени заслуги в развитието на училището. Същото отличие бе изпратено чрез секретаря Марко Ричи и на министъра на културата на Италия Алберто Бонисоли.