Новото издание е по повод 140-годишнината от бележитата дата, която ще бъде тържествено отбелязана на 16 януари

260 броя от новата книга „Освобождението на Пловдив -16 януари 1878 година“ дарява Регионалният исторически музей на учители от Пловдив и региона. Целта е преподавателите по история да използват новото издание, финансирано от Министерството на културата, в подготовката на уроците си или за извънкласни дейности по повод 140-годишнината от Освобождението на Пловдив.

На 16 януари кръглата годишнина ще бъде тържествено отбелязана с поредица събития. На тази дата през 1878 година войските на генерал Гурко влизат в Пловдив и слагат край на петвековния период на османско владичество над града. Това е началото на свободното развитие на Пловдив, който поема по пътя на модернизация и изграждане на новия европейски облик.

В периода 15 януари – 19 февруари в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” ще бъде експонирана изложбата „Българското опълчение през погледа на участника Стефан Кисов. Тя е съвместна изява на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” и разказва с оригинални експонати, снимки и документи за създаването на българското опълчение и паметните битки при Стара Загора и връх Шипка.

Според директора на музея Стефан Шивачев изложбата е добра възможност за организиране на уроци в музейните зали за Руско-турската война и Освобождението на България. На разположение на преподавателите по история е и постоянната музейна експозиция „Българско възраждане”, където в зала „Руско-турска война” са показани оръжия, военно снаряжение и лични вещи на участниците във войната.