18 преподаватели се запознаха с дуалното обучение, което училището реализира в партньорство с местни компании

Изделия от дърво, направени на CNC машини за рязане и гравиране, впечатлиха испански учители, които гостуваха днес в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване. Училището посрещна 18 преподаватели, които реализират мобилност по програма „Еразъм +“.

Гостите направиха обиколка из работилниците, за да се запознаят с най-новото модерно оборудване. Директорът Константин Костадинов показа последните придобивки – австрийски тезгяси Zipper, закупени по националната програма за подкрепа на дуалното обучение, CNC рутер и струг, банциг за макетиране. Видяха и продукцията в изложбената зала с изделия, печелили награди на състезания и панорами на професионалното образование.

Испанците бяха любопитни да узнаят как българските им колеги привличат учениците към професии от дървообработващата промишленост, тъй като при тях младежите трудно избирали подобни специалности. А дуалната система тепърва набирала скорост.

Директорът Константин Костадинов поясни, че училището работи с полиграфски и фирми от мебелната индустрия в Пловдив и региона, които отварят врати за родителски срещи и посещения на ученици, които ще се обучават в дуална форма. Семействата можели да отидат на място в компаниите, да се срещнат с техни представители и да се запознаят с условията за практика.

„Имаме сключени партньорски договори със 17 фирми, а от всички над 400 гимназисти, 288 се обучават по дуалната система. Представителите на бизнеса са членове и на комисиите за провеждане на държавните изпити по специалността, които предстоят тази и следващата седмица“, добави Костадинов.

Той запозна гостите и с европейския проект, по който гимназията работи с училища от Италия, Испания, Португалия и Латвия и чиято цел е да установи дали методът на Мария Монтесори е приложим за нуждите на професионалното образование. Учебни заведения от пет държави обединяват усилия да оценят възможно ли е методиката да бъде въведена и при усвояването на занаят, като се придържат към европейската система за акумулиране и трансфер на кредити, придобити чрез професионално образование и обучение ECVET. На 7 юни партньорите пристигат на работна среща в Пловдив и ще разговарят със зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.