Поезията е начин да се задържи времето и да се запазят емоциите, каза писателят и критик Мануел Рико Рего на среща с испанските паралелки от ЕГ „Иван Вазов”

dscf9665

“Не са много българските автори, които добре познавам, но в момента нося със себе си превод на Пейо Яворов. Запознах се с творчеството му в така нареченото начало на прехода в Испания в края на 70-те години. Разпознах в творбите му точно същите  социални и обществени вълнения и трепети, които преживявахме”.

Това каза президентът на Съюза на испанските писатели Мануел Рико Рего, който е в града под тепетата за третата от поредицата европейските писателски срещи. Голямото име на испанската литература сподели че интересът му към представяне на български автори вече е трайно оформен и обещава да работи в тази посока. В Испания, както и в България, повечето автори не се издържали само от писане, а изнасяли лекции и рецитали, пишели статии, участвали в конференции.

Мануел Рико Рего, който е автор на повече от 20 поетични книги и романи, на сборници с есета и студии, гостува на испанските паралелки на ЕГ „Иван Вазов”. Превод почти не се наложи, тъй като учениците демонстрираха отлично владеене на езика на Сервантес и задаваха въпросите на испански. Рего им прочете откъси от сборника си с лирични творби ”Поеми”, който има българска премиера днес в Балабановата къща.

dscf9668

„Нашето поколение се опитваше да бъде критично към времето, затова поемите ми описват моята лична история и тази на страната. Поезията е опит да обясниш света и да разбереш другите. Тя е начин да се задържи времето, да се запазят емоциите”, сподели Мануел Рего.

Учениците бяха любопитни да узнаят на колко години е написал първото си стихотворение и се оказа, че е бил само на 12. Естествено, провокиран от любовни трепети. След това се появила нуждата да пише като големите автори, по които се захласнал. А днес вече не може да си представи живота без поезия.

На въпрос трудно ли е да издадеш първа книга, Рего разказа, че през 80-те години на миналия век испанските издателски къщи били твърде малко, а чакащите поети – хиляди. Но окуражи изкушените от писането, че за добрата поезия винаги се намират начини.

Мануел Рико Рего благодари на писателя Недялко Славов, който го придружаваше на срещата с учениците, за прекрасния предговор към сборника и за това, че е успял за толкова кратък период да направи този емоционален и точен прочит. Авторът изрази признателност и към издателката Божана Апостолова, благодарение на която излиза „Поеми”.

dscf9669