Директорът на ОУ "Васил Левски" в Карлово получава отличието "Неофит Рилски".

Учители и директори от Пловдив и областта получиха днес почетни отличия „Неофит Рилски“, присъдени по предложение на РУО и работодателските организации

Директорът на ОУ “Васил Левски” в Карлово – Мариана Манчева, получава отличието “Неофит Рилски”.

„Иска ми се по-често учениците да се връщат в училище като мои колеги. А тези, които са избрали да продължат образованието си в чужбина, да се прибират и да работят в родината си. Това са целите, които ще следвам в следващите години“. Думите са на зам.-директора на Езикова гимназия „Иван Вазов“ Мария Атанасова, която получи днес почетното отличие „Неофит Рилски“. Най-престижната награда в образователната система се присъжда от МОН за дългогодишна високопрофесионална дейност. Наградата на Атанасова бе връчена от началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Церемонията съвпадна с награждаването на носителите на приза на РУО. Отличия получиха учители и директори, номинирани от РУО и работодателските организации.

Сред тях бе и директорът на СУ „Черноризец Храбър“ Елена Кисьова. Наскоро в час по физическо първокласник я стъписал с въпроса: „Директорке, ти какво работиш?“.

„Замислих се. Нашата работа е свързана и с безсънни нощи, след които трябва да влезем отново в училище с усмивка и ръка, която гали. Ние сме хора, на които се крепи духовността“, каза Кисьова. Най-високия атестат за своята работа тя вижда в това, че ако преди 12 години кандидатите за първи клас били едва 35, сега са рекордните 199. „Нека бъдем като Йовковите герои – все по теля, по теля и да търсим надеждата, да сме обичащи и подкрепящи“, пожела на колегите Елена Кисьова.

„Неофит Рилски“ получиха директорът на СУ „Братя Миладинови“ Румяна Петрова, Мариана Манчева – на карловското СУ „Васил Левски“, Сийка Зрънчева  – на ОУ „Васил Петлешков“, Стоян Даскалов – на ДГ „Здравец“ и Йордан Диков – на асеновградската ПГ „Цар Иван Асен II“.

“Горд съм, че успяхме да запазим професията “Металург”. От 2000-та година съм в професионалното образование и ще продължавам да работя за издигане престижна на професионалните гимназии”, обеща Диков.

Високото отличие бе присъдено и на учителя по биология от СУ „Васил Левски“ в Карлово Анелия Николова, преподавателя по български език от Математическата гимназия Шинка Дичева, преподавателя по математика от СУ „Св. Патриарх Евтимий“ Валя Георгиева, Мария Каракехайова от ОУ „Яне Сандански“, Галина Тодорова от ОУ „Стоян Михайловски“, преподавателя по география от ПГ по електротехника и електроника Найден Атанасов, Красимир Дикларов от ОУ „Васил Левски“.

Останалите отличия “Неофит Рилски”, присъдени на учители и директори от Пловдив и областта по предложение на синдикатите, ще бъдат връчени през юни. За първия ден от месеца е насрочена церемонията на “Подкрепа”, а на 3 юни е тази на Синдиката на българските учители.