Миналата година сме изпратили над 15 000 сигнала, каза Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет

Зачестилите случаи на насилие под всякаква форма от и над деца и показване на кадри от такива в социалните мрежи обсъждаха на днешното заседание на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров предложи редица мерки, с които да се ограничат кадрите на насилие в интернет. Сред тях са не просто свалянето им от социалните мрежи, а виновните да носят наказателна отговорност и да плащат глоба в размер от 5 000 до 10 000 лева. Ако са малолетни, санкциите да са за родителите.

По време на дебатите бе отбелязано, че все по-често децата, проявяващи насилие, изпитват потребност да покажат деянието си на колкото се може повече хора.

Елеонора Лилова – председател на Държавната агенция за закрила на детето посочи, че се увеличават случите на насилие – за 2021 г. те са 499.

Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет заяви, че има инструменти за превенция на насилието, които не се ползват. Според него СЕМ трябва да отговаря за съдържанието на глобалните платформи за споделяне.

„Миналата година сме изпратили над 15 000 сигнала, от които са разследвани 8. Към ГДБОП – над 1500. Често децата качват съдържание в порнографски сайтове. Трябва спешно да се преработи директивата за подобно вредно съдържание, спешно трябва да се преразгледат критериите за видеосъдържание. СЕМ не си върши работата. Правно наказание за тези, които споделят и качват клипове с агресия между деца. Най-големите разпространители на съдържание с насилие са учителите. Те масово разпространяват вредно съдържание, защото нямат компютърна грамотност. Трябва да се борим с корена, а не да въвеждаме нови мерки, с които да криминализираме нещо, което не е прилагано. Ние не си вършим работата по превенция“, подчерта Апостолов.

Владимир Димитров от отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП уточни, че кибертормозът не е криминализиран, а е много сериозен проблем. Той е на мнение, че когато става въпрос за кибертормоз срещу деца, проблемите започват в семейството. По думите му най-често помощ при тях търсят деца, станали жертва на педофил. Според Димитров проблемът ще се задълбочава. Често такива престъпления се случват в затворените групи.