Предложението на Регионалното управление на образованието е от 24 януари, в клас ще са също учениците от 7, 10 и 12 клас заради предстоящите изпити

Ротация за училища от 6 общини ще предложи Регионалното управление на образованието заради увеличаване на заболеваемостта. След консултация с РЗИ тази вечер началникът на РУО Антоанета Пакова изпраща доклад с мотивирано предложение до министъра на образованието да бъде въведен ротационен принцип на обучение в община Пловдив от 24 януари. Става дума за учениците от прогимназиален и гимназиален етап, но без 7, 10 и 12 клас, тъй като те се подготвят за национално външно оценяване и държавни зрелостни изпити. Присъствено остават и учениците от 1 до 4 клас. Засега мярката е до началото на междусрочната ваканция. В зависимост от епидемичната обстановка след почивката ще се взимат по-нататъшни решения.

На ротационен принцип ще се обучават и 9 училища в 5 общини. И тук учениците от начален етап остават присъствено в клас. Ротацията е за останалите паралелки. В община „Марица“ това са СУ „Васил Левски“ в Маноле, ОУ „Георги Бенковски“ в Бенковски. В община Стамболийски ще се редуват учениците от СУ „Отец Паисий“ в Стамболийски и в ОУ „Христо Ботев“ в Йоаким Груево. В община Садово на едноседмична ротация минават учениците от ОУ „Васил Левски“ в Караджово и ОУ „Христо Ботев“ в Поповица. В община Перущица ще се редуват присъствено и онлайн учениците от ОУ „Петър Бонев“, а в община Първомай – в ОУ „Георги Караславов“ и ПГ по селско стопанство.

За да бъде приведено в действие, предложението на РУО Повдив трябва да получи одобрението на министъра на образованието, който да издаде заповед за влизането му в сила. На брифинг преди дни акад. Николай Денков заяви, че се старае да разписва максимално бързо предложените локални мерки за овладяване на петата ковид вълна.