14 000 са се включили в стажовете по проект „Ученически практики-2“ на МОН

Представителите на МОН и регионалните управления по образованието настояват за актуализиране на размера на стипендията за ученици, които усвояват професия в реална работна среда, за да имат стимул повече гимназисти да се включат. Друг приоритет е още по-тясно взаимодействие между училищата и бизнеса, за да се адаптира обучението към нуждите на икономиката и пазара на труда.

Това стана ясно на заключителна работна среща по проект „Ученически практики-2“ на Министерството на образованието и науката. Дейностите по него продължиха 29 месеца, в които ученици от професионални паралелки в гимназиите имаха възможност да развиват уменията си в реална среда под ръководството на наставник от съответната фирма и на наблюдаващ учител в рамките на 240 часа. Всеки ученик, преминал успешно практиката си, получава еднократна стипендия от 372 лева.

Близо 14 000 ученици от 300 училища в страната са се включили в проекта, като много от тях вече имат трудови договори и след завършването си са започнали постоянна работа в дружествата, в които са изкарали стажа си.

3159 от гимназистите са били в предприятия от приоритетни за икономиката сектори като електроника, електротехника, машиностроене, транспортни услуги, архитектура и строителство. Успешни стажове са реализирани и в дейности като информационни технологии, счетоводство, услуги, автосервизи, хотелиерство, ресторантьорство, селско стопанство, работа в общинска администрация. На места ученици са участвали в поддържането на автопарка на градския транспорт, както и в озеленяването на паркове и градини.

В рамките на проекта са били създадени 350 ученически учебно-тренировъчни фирми.