Да бяха предвиди поне отстъпка за второ дете, недоволстват родители, които трябва да се бръкнат 40 лева само за гарантиране на реда

Такса за охрана бе поискана още на първите родителски срещи, които се провеждат от началото на седмицата. Част от училищата събират родителите преди да бие първият звънец, за да дадат указания за учебници и помагала, да посочат други изисквания, свързани с учебния процес и да поставят организационни въпроси. Сумите, естествено, се събират от настоятелствата, тъй като просветният министър за пореден път напомни със заповед, че е забранено на учителите да искат пари. Родителите недоволстват, че трябва да се бръкнат по 20 лева на ученик, а някъде и 30.

Да бяха предвидили поне отстъпка за второ дете, жалват се майки, които трябва да плащат двойно. Още повече, че това не били единствените средства, които трябвало да дарят.

Допитване на “Уча в Пловдив” показа, че повечето училища успяват да заделят пари от бюджета за един охранител, за заплата на втория обаче не стигали.

За да сключим договор с лицензирана фирма, трябва да можем да си позволим да плащаме заплата на охранител, която, заедно с осигуровките, е поне 600-700 лева. Един човек на 8-часов работен ден обаче не може да покрие целия учебен процес, така че трябва втори, обясняват директори.

Липсата на жива охрана често превръща в обект на атаки школските дворове. Младежи редовно влизат да играят футбол. Оградите са достатъчно ниски, за да бъдат прескочени и външни хора безпрепятствено да вилнеят на територията на двора. За да гарантират безопасността на децата, директорите са осигурили видеонаблюдение, но има школа, които тепърва ще поставят.

„При нас охраната е от огромно значение, заради спецификата на квартала. Справяме се изцяло с бюджетни средства, защото от нашите родители няма как да се вземат пари за каквото и да било. Не сме и събирали“, обясни директорът на ОУ „Пенчо Славейков“. В най-голямото основно училище в „Столипиново“ портиерът, който е от ромски произход, изпълнява ролята и на охранител. Фактът, че е представител на етноса, създавал респект и сред децата, и сред родителите.