Практика заменя физическото в 11 и 12 клас

20141219175819_Simona_Stajove_19-12

 

Работодателите масово очакват държавата да стимулира старта на дуалното обучение, като осигури финансирането за заплатите на учениците, показва проучването на Българска стопанска камара. 73 на сто от анкетраните собственици на фирми и предприятия са заявили, че очакват съдействие от държавата за осигуряване на възнаграждения за обучаващите се чрез работа. 41% от шефовете пък искат данъчни облекчения в замяна на това, че ще се ангажират с дуалното обучение. Още толкова очакват държавата да поеме разходите за осигуровки на учениците.

В  11 и 12  клас на гимназиите,  в които ще се провежда дуално обучение, няма да има задължителни часове по физическо възпитание. Те ще бъдат заменени с два дни  практика в 11-и и три дни –в 12-и, предвиждат от МОН.
Физическото възпитание ще остане СИП. Практическото обучение на гимназистите ще бъде  в предприятие, срещу което те ще получават и заплащане. Учениците ще работят с договор и осигуровки.

Всички тези мерки са предвидени в модела на дуалното обучение, което е прието със закон, но все още е въведено в твърде малка част от професионалните гимназии. Новата форма на обучение не е задължителна, решението зависи от ръководството на училището и нагласите на бизнеса.