Досегашният зам.-директор по АСД инж. Христина Димитрова поема временно училището след уволнението на Екатерина Делинова

„Искаме госпожа Делинова!“ и „Не“ на мафията в образованието“ – с такива лозунги скандираха днес в голямото междучасие ученици от ОУ „Пенчо Славейков“. Сред протестиращите в подкрепа на досегашния директор Екатерина Делинова бяха и неколцина учители.

Недоволството бе организирано в голямото междучасие, след като в края на миналата седмица стана ясно, че началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова е подписал заповедта за уволнение на титуляря Делинова. Тя не получи документа лично, тъй като се оказа в болнични, а чрез нотариална покана. Основанията за уволнението са финансови и административни нарушения. Делинова заяви категорично, че ще обжалва заповедта в съда, тъй като не е съгласна с мотивите.

Днес тя се оказа сред протестиращите ученици с обяснението, че е дошла в училище, за да входира заповедта за уволнение и да може всички нейни колеги да се запознаят с основанието за прекратяване на трудовите й правоотношения.

„Щом госпожата не е в училище, и аз няма да вляза в час“, категорично заяви Гюлче Стоянова и пое към къщи, заедно с още пет момичета, заявявайки, че Делинова й била като майка. Седмокласничката Симеонка също бе сред недоволните, че госпожата си тръгва, тъй като я водила в центъра и я записала да посещава модерни танци.

Малко след протеста старши експертът от Регионалното управление на образованието Рангел Райчев дойде в ОУ „Пенчо Славейков”, за да представи временно изпълняващия длъжността директор – инж. Христина Димитрова. До момента тя е била зам.-директор по административно-стопанска дейност. Райчев призова малцината останали в двора ученици да влязат в класните стаи за провеждане на редовните занятия.

Началникът на РУО Иванка Киркова обясни, че решила да сложи на овакантения стол човек от екипа, който познава хората, за да няма допълнително напрежение. Тя бе категорична, че ще сезира полицията и прокуратурата, за да проверят дали учениците не са настроени в конфликта между Делинова и РУО и не са ли нарушени правата им.