Рисунката на Асма.

ОУ „Панайот Волов“ анкетира учениците си дали са били обект на агресия, ОУ „Христо Ботев“ в Стамболийски украси фасадата на училището с постер, събрал розови тениски с послания срещу насилието

Рисунката на Асма.

Разполовено лице с провокативния въпрос: „Не виждаш ли страха в очите им?“ пресъздаде в рисунка по повод днешния Световен ден срещу тормоза в училище Асма Расули от Професионалната гимназия по облекло „Ана Май“. Зрелостничката от специалност „Конструиране, моделиране и технологията облеклото“ е избрала изцяло тъмната гама за творбите, с които участва в конкурса „Не на насилието и страха в училище“, обявен от Ученическия съвет. Асма е родена в Афганистан и е с ирански произход, а майчиният й език е фарси. Заедно със сестра й, която учи в същата специалност, но е в 11 клас, се озовали в пловдивската професионална гимназия преди три години. Родителите им не говорят български, но двете момичета вече отлично се справят с езика и уроците, много са старателни и амбициозни, обясняват учителите им. Преди това са учили в Кърджали, но семейството решава да започне бизнес в Пловдив, което налага преместване на цялата фамилия в града под тепетата.

„Отдаваме изключително голямо значение на днешния ден, защото при нас има ученици от различни националности и е изключително важно да поддържаме дух на толерантност, да живеем, приемайки особеностите и традициите на другия. Много сме шарени, но всички се вписват чудесно в училищния живот“, казва директорът Емилия Минева- Петаларева. В училището има деца от арменски и турски произход, от Афганистан, Естония, даже мулати.

В учебния фризьорски салон.

10-класниците, които в момента учат присъствено, изпратили послание „Не на тормоза“ от учебната работилница по фризьорство. А учениците от осмите класове заснели видео, за да отправят призив за разбирателство, обич и доброта. Мария-Десислава Радева от специалност „Моден дизайн“ пък заложила на розовата гама в рисунките по повод днешния ден.

Денят за борба с тормоза в училище се отбелязва в последната сряда на месец февруари. Той носи началото си от инцидент, станал в училище в канадска провинция Нова Скотия. При откриване на учебната година през септември 2007 година по-големите ученици са се подигравали и тормозили деветокласник, че дошъл на училище с розово поло. На следващия ден двама негови съученици решават, в знак на солидарност, да купят и разпространят 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното момче. Тази тяхна инициатива бързо става популярна и сред други училища и само четири години по-късно около един милион деца от над 25 страни отбелязват този ден с различни прояви.

Историята за началото на т.нар. Ден на розовала фланелка научиха днес и учениците от ОУ „Панайот Волов“. Педагогическият съветник Еленко Гешев и образователният медиатор Шабан Гебов влязоха във всеки от класовете, за да раздадат розови лентички и да направят мултимедийна презентация срещу насилието и вербалната агресия. Гешев направил и бърза анкета с ученици от 2 до 7 клас, чиято цел е да установи дали са били обект на агресия и каква. Според отговорите на децата тормозът се свежда по-скоро до обиди, ругатни и неприлични думи, единици заявяват, че върху тях е упражнявано физическо насилие.

„В разговорите с децата се опитваме да ги убедим, че не бива да бъдат безразлични към проявите на агресия, дори те да не са обект. Да не остават безучастни, ако видят, че техен приятел или съученик е тормозен. Учим ги, че не бива да се саморазправят, тъй като голяма част живеят с баби и дядовци или роднини, понеже родителите им работят зад граница“, обяснява Гешев.

С множество инициативи бе отбелязан Денят на розовата фланелка и в ОУ “Христо Ботев” в Стамболийски. Всеки клас изработил рисунки с розови тениски и с надписи “Не на тормоза” , които събрали в голям постер, украсил фасадата на училището.  Шестокласниците зарадвали с подаръци възпитаниците на Центъра за настаняване от семеен тип в града.

Розови тениски, балони, плакати и дим изпълниха днес училищния двор. Класовете извикаха заедно:  “Не на тормоза в училище”!

Денят срещу тормоза бе отбелязан по време на голямото междучасие и в ОУ “Елин Пелин”. Петокласници раздаваха розови сърца на учениците и розови маски на учителите в знак за съпричастност към каузата. Детски хор “Елица“ отправи поздрав с песента “Щастие“. Второкласниците си размениха розови фланелки с пожелания за приятелство и взаимопомощ, а третите и четвъртите класове залепиха символично на специален постер петте стъпки на толерантността и приятелството. На финала в небето полетяха десетки розови балони.