Гимназията има сключени договори за партньорство с водещи фирми по всяка от професиите, за които обучава

Интериорният дизайн се очертава като една от хитовите специалности в Професионалната гимназия по дървообработване, към която има все по-голям интерес и от момичета, и от момчета, още повече, че не се изучава никъде другаде в областта. Седмокласниците, които я изберат, ще се учат да проектират и създават авторски интериорни решения с помощта на съвременни компютърни програми.

„Това е професия, в която се прилагат едновременно креативни и технологични решения. Комфортни домове, функционални офиси, красиви обществени места – това е интериорният дизайн в крайния си резултат. Той обхваща процеса от идейно проектиране на дадено вътрешно пространство, до неговото окончателно изпълнение. Така че учениците добиват познания и умения за планиране на пространство, мебелно проектиране и производство, цветообразуване, компютърно проектиране“, обяснява директорът Константин Костадинов.

Училището има сключени договори с водещи фирми по всяка от професиите за които обучава, така че стажът в престижни компании е гарантиран, а той е неизменна част от дуалното обучение. Именно по настояване на бизнеса преди няколко години бе открита специалност „Полиграфия“. Кандидат-гимназистите, които я предпочетат, ще се научат да проектират лога, плакати, брошури, да правя графично оформление на пространство.

От няколго години насам е възстановен приемът по „Дърворезбарство“ и „Реставрация на стилни мебели и дограма“ по настояване на бизнеса. Учениците се учат как да обработват художествено дървото чрез резбоване на различни декоративни мотиви и изображения, да сглобяват дървени изделия, да извършват монтажно-ремонтни и реставрационни дейности.

Другите две специалности, за които също има недостиг на кадри, и за които гимназията е обявила прием в дуална форма на обучение, са „Мебелно производство“ и „Производство на тапицирани изделия“. Бъдещите майстори ще добиват както в обновените и модернизирани работилници на училището, така и във фирми от бранша.