От 3-годишни могат да изучават език в естествена среда, предлагат се и семейни пакети

С отпадането на редица противоепидемични мерки и ограничения за пътуване интересът към езиковите ваканции в чужбина през лятото сигурно се завръща. След две години застой желаещите да учат чужд език в естествената му среда отново започват да нарастват, съобщават консултантите от „Интеграл“. Към момента записванията за пътуване през предстоящото лято са двойно повече от общия брой за сезона през 2021 и ако в разгара на Ковид пандемията заявките за участие в езикови ваканции спаднаха до 1/5 от обичайното, то сега те осезаемо тръгват нагоре. Има тенденция и за преодоляване на психологическата бариера сред децата, при които пандемията е довела до нежелание и отказ от пътуване, дори когато това е било възможно.

И това лято Меката на езиковите ваканции си остава Великобритания с най-разнообразни курсове, които освен в посока подобряване на езиковите умения и явяване на изпити за конкретни сертификати, допринасят и за бъдещо успешно кандидатстване и прием в чуждестранни университети.

Това е и причината 70 на сто от пътуващите да избират Албиона като дестинация. Курсовете там предлагат и опцията език – предмет, която представлява специални допълнителни модули за изучаване на академичен предмет на английски език. Тази възможност е достъпна само във Великобритания, като 10 от общо 30-40 учебни часа на седмица са за ниво на езика, а останалите – за т.нар. академично езиково обучение, което може да бъде и по актуалните програми на STEM. Езиковите курсове в Оксфорд и Кеймбридж предлагат и обучение за писане на мотивационно писмо и провеждане на интервю за прием в университет.

И тъй като става дума не само за учене, но и за ваканция, всички курсове включват и занимания със спорт – езда, тенис, футбол, водни спортове, голф, както и допълнителни социални програми като посещение на забележителности и екскурзии.

Навсякъде курсовете са разделени на възрастови групи, като самото пътуване също може да бъде самостоятелно или с група от други ученици и групов ръководител. Груповите езикови ваканции са фиксирани в рамките на 2 седмици през лятото, докато при индивидуалните клиентът сам избира началната дата и продължителността на курса, като се забелязва по-голям интерес към триседмичните курсове съобщават консултантите от „Интеграл“. Груповите пътувания са по-подходящи за начинаещите в езика, съветват още експертите. Най-ниската възраст за изучаване на английски във Великобритания е 5-6 г., но при условие, че родителите също посещават курса. Има възможност за семейна езикова ваканция, интересът към която нараства.

Английска езикова ваканция може да се реализира и в други държави, в т.ч. и в България. Една от най-известните дестинации е Малта, където английският е втори официален език. Наскоро тя отново отвори границите си за своите летни езикови курсисти и отмени изискването за задължителна ваксина над 12 г. възраст. Като атрактивни летни дестинации за езикова ваканция с английски език се нареждат Кипър и Гърция.

В Нидерландия също може да се изучава английски през ваканцията, като курсистите избират една сфера за целия период на курса. Това може да е актьорско майсторство, маркетинг, влогинг и др. Езикови курсове по английски език се провеждат и в САЩ, и в Канада. Те са особено подходящи за тези, които смятат да продължат обучението си там, но и за всички, които търсят полезен повод да посетят известните държави. За обучаеми 18+ се предлага езиков курс по английски дори в Кейптаун (ЮАР), а социалната програма включва сафари.

Напоследък се забелязва тенденция да се посещават езикови ваканции в чужбина и за затвърждаване и подобряване на знанията по втори и трети чужд език, наблюдават от „Интеграл“. Родители и ученици разбират, че само един чужд език не е достатъчен за успешна реализация в съвременния свят. Най-често вторият чужд език е немски, а Германия е №2 в списъка на най-предпочитани от българите държави за езикови ваканции. Германия и Австрия предлагат многобройни възможности за изучаване на немски в естествена езикова среда. Наблюдава се завишен интерес към курсовете за подготовка за сертификат – TestDaf, DSH, TELC, съобщават от „Интеграл“. Езикова ваканция по немски език може да бъде проведена и в Швейцария, като там могат да се изучават всички официални езици в страната – немски, френски и италиански, и английски в допълнение. В Швейцария е и най-ниската възрастова граница за курсисти, като страната предлага езикови занимания и за деца на 3-5 г.

Испански език може да се учи чрез летни занимания в Испания, Мексико и Куба, като за последните две дестинации има възрастова граница 18 +. Социалната програма в Испания включва занимания по уиндсърф или кайт. За френски език има опции както в Париж, така и на Ривиерата. В Италия пък, освен за ученици и студенти, са помислили и за специфичната възрастова група 50+ с възможност за изучаване на италиански не къде да е, а в романтичната Тоскана. Обучението е 20 учебни часа седмично с възможност за допълнителни курсове по готварство и обиколки из областта.

Всички летни езикови ваканции са с продължителност от минимум 2 до 6-7 седмици според индивидуалните предпочитания. За спокойствието на родителите е осигурена възможност за телефонна връзка с децата по всяко време на денонощието. На самите деца обаче не се позволява да внасят мобилни телефони по време на занятията.