Синдикат „Образование“ предлага МОН да разработи и инсталира единна платформа за онлайн обучение и да създаде национална база данни с ресурс от учебни материали

Преструктуриране на учебния материал, допълнителни консултации, съобразно индивидуалните потребности на всеки ученик и осигуряване на обучение чрез използване на ИКТ, образователни платформи и други интернет приложения. Това са част от инструкциите към училищните директори от началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова заради удължената грипна ваканция, ситуацията около коронавируса и засилените мерки за предпазване от заразата. Заради забраната за организиране на масови мероприятия и отмяна на всички планирани публични събития, които предполагат събиране на много хора на едно място, препоръката на Регионалното управление на образованието е да се провеждат дистанционни родителски срещи чрез използване на електронния дневник и електронните платформи при възможност. Експерти от РУО подготвят указания за училищата от областта как да създадат виртуална класна стая, ако нямат такава.

Припомняме, че 52 общински и 4 държавни и частни училища разполагат с облачна платформа.  Тенденцията е до 2020 година 100% от пловдивските училища да са в облака. Броят на активните потребителски профили на учебните заведения в облака надвишава 13 000 – над 30% от всички учители и ученици в общината.

Днес синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ призова МОН да разработи и инсталира единна платформа за онлайн обучение, до която всички образователни институции и учители да имат безплатен достъп. Синдикатите предлагат създаване на национална база данни, администрирана от МОН, с ресурс от учебни клипове и материали на български и други езици.

„Синдикат „Образование“ е убеден, че политиката за онлайн обучения трябва да бъде приоритет на МОН и да бъде създадена и интегрирана своевременно, за да се превърне в ефективна и действаща система за образование“, коментира председателят Юлиян Петров.