Адмирирам създаването на Асоциация на родителите, живеещи зад граница, каза вицепремиерът днес в Пловдив

„Заедно с Пловдивския университет и нашите лектори в европейски университети организираме специална програма за стимулиране на млади българисти, които превръщат интереса към българската цивилизация в своя професия. Ще правим литературни маршрути в България, за да имат възможност да защитават тук реферати“. Това каза днес вицепрезидентът Илияна Йотова на 12-та годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Съорганизатори на форума под надслов „Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към родината”, са Министерството на образованието и науката и Пловдивският университет.

Вицепрезидентът представи идеята за създаване на Български културен институт, който ще направи още по-успешна дейността на българските училища в чужбина.

„Вие сте външната витрина на българското образование и мощното оръжие срещу асимилаторските политики на някои държави, срещу посегателствата върху историята“, подчерта Йотова. Според нея в следващото национално преброяване трябва да бъдат включени и постоянно или дългосрочно живеещите в чужбина българи, за да се определят мащабите за развитието на политиката с тях през следващите години. Тя лансира идеята за създаване на Асоциация на родителите, която би била най-сериозния съюзник на училищата зад граница.

Вицепрезидентът цитира данни, според които все повече българчета, завършили средното си образование в чужбина, искат да учат в университети в България. „Затова трябва да се прави всичко възможно този интерес да се поддържа“, подчерта тя и изрази увереност, че след проведените от нея Студентски лаборатории и срещи с министри и академични ръководства много от проблемите на студентите от историческите ни диаспори ще се решат.