Изявени поети и белетристи влизат в програмата на „МГ чете“ – инициатива, която среща учениците с авторитетни творци. Началото бе дадено вчера с гостуването на поета, изследовател и учител Галина Вълчева. Тя е автор на четири стихосбирки, белетристичен сборник и научна монография.

„Миналата година преподавах в седмите класове и един ученик ме шокира с въпроса: “Вие няма ли да ни покажете един жив писател, защо писателите са винаги мъртви?” Породи се диалог, в който други “по-вещи” ученици, започнаха да обясняват, че писателите са само тези в учебниците… Съвсем незначителни на пръв поглед коментари, но аз потънах в размисъл и си дадох сметка, че ние, учителите, сме големи длъжници на ученическата аудитория. И в желанието да бъда полезна за духовното им израстване, предприех тази инициатива“, разказва инициаторът д-р Шинка Дичева – учител по български език и литература.

Идеята й е да даде възможност на младите хора да общуват с хора на словото, да срещат вдъхновяващи лица. Въпреки че математиката и информатиката са профилиращи предмети в гимназията и повечето ученици се лауреати на олимпиади по природни науки, не са малко и носителите на отличия от литературни конкурси.

„Така се роди идеята периодично да ни гостуват писатели, поети, хора на изкуството. Нашите ученици са много творчески настроени, пишат поезия, проза и много четат, търсейки отговори на нелеките житейски въпроси“, добавя Дичева.

Следващият октомврийски гост ще бъде Николай Табаков, а през ноември месец среща с гимназистите от МГ ще има Ина Иванова.