Младежите до 20 години са най-предразположени съм анорексия и булимия, сочи изследване, представено на Дните на медицинската наука

40 на сто от жените между 14 и 45 години са с хранителни нарушения. Резултатите са от епидемиологично проучване на анорексията и булимията, направено от изследователски екип на Факултета по обществено здраве на Медицинския университет в Пловдив. Анкетирани са били 2254 жени от града под тепетата, които трябвало да попълват въпросник за хранителните си нагласи и поведение. Данните бяха представени на проектна сесия за докторанти и постдокторанти в рамките на престижния форум „Дни на медицинската наука”, който се провежда във висшето училище. Той съвпадна с конкурса „Наука и младост”, на който специализанти и млади учени представиха свои разработки и открития.

Медиците изследователи установяват, че при мъжете процентът на страдащи от хранителни проблеми е наполовина по-малък – 20, но е нехарактерно висок за представители на мъжкия пол. Младежите до 20 години били най-предразположени към хранителни разстройства. Като втора рискова група се очертавали мъжете и жените над 31 години. Наднорменото тегло често се асоциирало с нарушения в храненето. Резултатите от проучването потвърждават тенденцията, установена в западните страни, за по-висок риск при юношите.