Ученици от пети и шести клас на ОУ „Елин Пелин“ съчиняват кръстословици, за да тестват знанията на учителя по музика Ева Палакова

Четвъртокласници и родители посетиха летателна площадка „Марица“ и се срещнаха с пилота инструктор Атанас Тенев

„Много е интересно, когато ролите се обърнат“, казва преподавателят по музика Ева Палакова, докато разглежда кръстословицата, с която трябва да се справи. Нейни автори са ученици от пети и шести клас на ОУ “Елин Пелин”, получили за задача да тестват знанията й по предмета. Инициативата „Изпитай госпожата“ била посрещната с невероятен ентусиазъм от децата, които се втурнали да пишат от сложни по-сложни въпроси, свързани с фолклорните области, видовете музикални размери и инструменти, наши и чужди композитори. Те обаче едва ли могат да затруднят Ева Палакова, която има 29-годишен стаж зад гърба си, а само преди месец бе удостоена и с награда „Учител на годината“. Но целта не е тя да покаже колко знания и опит има. Вокалният педагог със заразителна усмивка и ръководител на училищния хор „Елина“ е безкрайно щастлива от трудните въпроси, които само доказват колко старание са положили учениците й.

Като иновативно училище с акцент върху математиката и природните науки, ОУ „Елин Пелин“ превърна преди седмица заседателната зала на кметството на район „Западен“ в мини лаборатория за своята Вечер на науките. Разделени на пет отбора, децата отговаряха на любопитни въпроси от седем области: история, география, английски език, физика и астрономия, математика, биология, изобразително изкуство и технологии. Публиката научи какъв цвят е кръвта на октопода, защо белите мечки не се хранят с пингвини, в кое море не можеш да потънеш и коя война е спечелена само с един кон. Подреждаха и планетите според тяхното място в Слънчевата система, обясняваха с движения на своите съотборници геометрични фигури. Интересен момент беше и състезанието по правопис, на което децата успяха да покажат колко са грамотни.

„Колегите полагат изключителни усилия да мотивират децата и резултатите на закъсняват. Костадин Аргиров получи купата, а други 21 първокласници са с медали от финалните състезания “Многознайко – Млад математик” и “Многознайко – Родна реч”. Впечатляващи са успехите ни от “Математика без граници” и “Млад математик”. Имаме медалистите от състезанието по български език и литература “Стъпала на знанието”, не крие удовлетворението си директорът Татяна Вангелова.

Училището работи и по национална програма „Заедно за всяко дете“, модул „Участвай и променяй – родителят, активен партньор в училищния живот“.

Преди броени дни четвъртокласниците финализирали проект, свързан с авиацията и Космоса, посещавайки летателна площадка “Марица”. Там пилотът о.з. полк. Атанас Тенев от авиоклуб „Чисто небе“ запознал децата от 4 а клас и родителите им с функциите на самолетната площадка, след което отворил кабината на една от машините, за да даде възможност на гостите да разгледат уредите и да си направят снимки. Всички деца получили сертификати за участие в проекта, осъществен в партньорство с доц. д-р Светлозар Асенов и о.з. Кънчо Михов от Българско астронавтическо  дружество – Пловдив.

Преди старта на лятната ваканция, учениците от 3 б клас посетили къщата музей “Христо Г. Данов” в Старинен Пловдив. Запознали се с живота и делото на големия възрожденец, получили нови знания за книгоиздаването в Пловдив и видяли как е изглежда класната стая в епохата на Българското възраждане.

„От години работим и за насърчаване на четенето. Една от дейностите ни е да „осиновяваме“ книжки от Народно читалище „Гого Мавров“. Не пропуснахме да го направим и в навечерието на това лято. Разделихме се на отбори и изиграхме играта, „Стани  библиотекар“, а най-активните получиха награди за участие в инициативи на читалището“, казва Татяна Вангелова.

А за това всички новини, свързани с живота и дейността на ОУ „Елин Пелин“ да добият популярност, се грижат малките журналисти от електронния вестник “Новини в облака”.

Училището обявява прием от 5. клас на две паралелки с разширено изучаване на математика и български език. Сградата на учебното заведение предстои да бъде модернизирана със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.