dav

Пловдив предава титлата на Ирландия и Хърватия, лауреати на международни конкурси свирят на закриващата церемония. Парче от Седмото тепе е посланието към бъдещите градове

Изложба на ученици и студенти от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”, на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и на АМТИИ ще бъде част от събития на закриващия уикенд на „Пловдив 2019”. Година по късно на датата, в която Пловдив откри Европейска столица културата, в града под тепетата ще се проведе символично предаване на щафетата към следващите градове, на които им предстои да носят престижната титла през 2020-а година.

Пловдивските музеи, Градска художествена галерия Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“ се включват с богата програма от събития в дните от 10 до 12 януари. Изложбата на младите таланти и техни преподаватели ще бъде подредена в Дома на културата. Откриването е в първия ден от тридневния арт маратон, когато ще стартира и хепънингът „Усмихни се, Пловдив”. В ГХГ ще се създаде най-голямата изложба от усмивки, с която Пловдив посреща 2020 година. На 11 януари в Археологическия музей ще бъде направен обзор на проекта „Археология за всеки”, реализиран за „Пловдив 2019”. Историческият музей организира семейна събота, за да представи фотографии от миналото и днес. Посетителите ще се запознаят с непоказвани албуми и фотографии от фонда и ще могат да се снимат в музейния интериор. Събитията за деца в Природонаучния музей минават под мотото „Живата планета”. Предвидена е светлинна инсталация, 3-метров балон, „плуващи” във въздуха риби.

Фондация „Пловдив 2019“ подготвя послание към градовете Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия), което ще бъде подарено на техни представители на тържествена церемония на 12 януари в Дом на културата. Посланието е гравирано върху специално изработена пластика и гласи: „ДА ОСТАНЕМ ЗАЕДНО“. Пластиката е изработена от именития пловдивски художник Атанас Хранов и представлява парче от историята от града, част от седмото тепе. За автора парчето сиенитна скала е запечатало не само хилядолетието на града, но и историята за разрушаването на хълма и засипването на улиците в града с множеството павета, изработени от него.

„Тук са следите от стъпките на стотици граждани, политици, артисти и общественици, оставили своя непреходен отпечатък върху българската и световна култура“, казва художникът.

Цялата церемония по предаване на щафетата ще се излъчва в реално време на 12 януари от 19.00 часа през лайвстрийминг платформи на уебсайта и официалната фейсбук страница на Пловдив 2019. Режисурата на събитието е поверена на директора на Държавна опера Пловдив – Нина Найденова. Програмата е обединена от четирите годишни времена на Вивалди, които символизират и четирите основни платформи на Пловдив 2019- Сливане, Трансформиране, Възраждане, Релаксиране. В церемонията ще се включат и пловдивски деца – лауреати на музикални конкурси, камерен оркестър към операта с гост-солист виртуозната Лия Петрова.

Програмата на закриващия уикенд:

https://plovdiv2019.eu/bg/events/2466-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%89-%D1%83%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D0%BD%D0%B4-10-12-%D1%8F%D0%BD%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8-2020-%D0%B3