11 дни ще продължат празниците в Стария град, входът за всички прояви е безплатен

Не един, а 11 дни ще продължат празниците на детето в Стария град. Предвидените събития са близо двадесет, а входът за всяко едно от тях е безплатен.

Проявите стартират от 31 май и продължават до 10 юни, а в богатата програма ще се включат „Мери бойс бенд“, Формация за автентичен фолклор „Куклици“, Арт-група „Славена“, Хор на пловдивските момчета“ Стефка Благоева“, детско-юношески хор „Катаян машияш“ от гр. Пори, Финландия, ателие за приложни изкуства „Шарено“, Международен фестивал „Здравей, Армения“, ателие „Севколорит“, Съюз „Духовно възраждане – България“, Сдружение „Духовно огледало“, деца и ученици от учебните заведения в Пловдив.

На 31 май от 17:30 ч. в къща „Хиндлиян“ ще се открие изложба на театрални кукли, изработени от ученици от НГСЕИ, гр. Пловдив. Изложбата включва учебни работи и представя най-популярните куклени системи – от Петрушка, през меки и мимиращи кукли, кукли за обикновено водене, до специални кукли и марионетки.

От 19:00 ч. на Римски стадион  Junior Chamber International – Bulgaria (JCI Bulgaria) ще отличи и награди  ТОП 10 на “Най-изявените млади личности на България” за 2018 г., които са пример за подражание и създават положителна промяна в България. Конкурсът се провежда в над 100 държави по света, в които Junior Chamber International (JCI) е представена.

На 1 юни от 17:00 ч. в къща Стамболян ще се открие изложба на рисунки от деца, участвали в 3- те национални конкурса за детска рисунка „Носиите“. Той е част от проекта на „Съюз Духовно възраждане – България“– „Деца на бъдещето“. В изложбата ще могат да се видят творби на деца от 6 до 15 години.

На 2 юни от 10:30-12:30 ч. в галерия „Златю Бояджиев ателие „Севколорит“ ще представи „Приказки по Слона“ – вдъхновение по творбите на Г. Божилов – Слона и миниатюри от индийската митология. Пак там от 12:30 ч. малчугани и родителите им ще могат да се насладят на изпълнение на вокална група „Сладурана мини“ от училище ,,Княз Александър I“. Денят продължава в Балабанова къща, където в Сводестата зала от 13:30 ч. ще се открие изложбата „Гледна точка“ на майсторски клас на ателие „Севколорит“.

На 3 юни от 10:30 ч. Римски стадион ще е домакин на част от програмата на Международния фестивал “Здравей, Армения! “, който за втора поредна година ще представи песните, носиите и танците на древна Армения. Тази година във фестивала ще вземат участие арменски състави от Гърция, Румъния и Турция. Включените в програмата съпътстващи събития са дефиле на участниците, панаир на арменската книга, арт-работилница, изложба на арменски художници.

От 11:00 ч. в къща Недкович „Шарено“ – ателие за приложни изкуства с ръководител Неонила Хрелкова канят деца и техните родители в работилница за ръчна хартия.

Отново на Римски стадион от 18: 30 ч. любимите на всички изпълнители от „Мери бойс Бенд“,  ще се качат на сцената с млади таланти като част от програмата на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”.

Програмата продължава и на 4 юни от 10:30 ч. с представянето на сборника „Приказник“ в Балабанова къща. В проявата ще се включат деца от ЦДГ „Майчина грижа“ и един от съставителите на сборника Румяна Пенчева. 400-те страници на сборника са с оригиналните черно-бели илюстрации, с които са се появявали стиховете, песните и приказките на Ангел Каралийчев, Асен Разцветников, Леда Милева, Дора Габе, Елин Пелин, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Ран Босилек, Петко Р. Славeйков, а също и на Змей Горянин, Чичо Стоян, Калина Малина, Яна Язова, Веса Паспалеева, Димитър Подвързачов, Стилиян Чилингиров.

На 5 юни от 11:00 ч. в къща „Клианти“ ще се представят резултати от обучението по проект „Твоят час“ на учениците от ОУ „Александър“ I, проведено съвместно с ОИ „Старинен Пловдив“. Пак там от 17:30 ч. деца и родители са поканени на концерт на ФАФ „Куклици“ под надслов „Да се завърнеш в бащината къща“. Изпълнителите – малки и големи ученици,ще представят български песенен фолклор от различни фолклорни области, щерецитират и любими детски стихчета.

На 6 юни от 10:30 ч. в Аптека „Хипократ“ деца от ЦДГ „Майчина грижа“ и приятели ще научат как се правят хранилки за птици. Очаква ги игра и презентация.

На 8 юни от 18:00 ч. Арт-група „Славена“ ще се включи в поредицата от събитияс концерт „Български мистерии в Малката базилика” в Малката базилика.

На 9 юни от 11:00 ч. отново в Малката базилика съвместен концерт ще изнесат Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ и детско-юношески хор „Катаян машияш“ от гр. Пори, Финландия

Финалът на Празника на детето идва на 9 и 10 юни, когато Сдружение „Духовно огледало“ ще представи “Панорама на младежкото творчество – Пловдив 2018”. В програмата са включени творчески ателиета, изложби, музикални и танцови изпълнения, а за място на събитията е определено пространството около къща-музей “Златю Бояджиев”.

Празнична програма ще има и на площад “Стефан Стамболов”.  На 31. май от 10:30 часа започва „В страната на приказките“, а от 16 часа – „Дансело с балет „Електра“. „Забавление и танци с Ненси Денс“ е с начален час 17. Събитията на 31 май ще приключат с едночасов концерт на ОДК-Пловдив.

На 1. юни забавленията за малчуганите започват в 10 часа с „Ася в страната на талантите“. От 12 до 14 часа ще се състои „Бебеносещ флашмоб под тепетата“, след което стартира фестивалът „Талантино“. Двудневната празнична програма ще приключи с „Вълшебно лято с Катра ФМ“ от 17:30 часа.