Експозицията на Римския стадион разказва за трите основни шрифта на фамилията Plovdiv Typeface – ръкописния, изтънчения и практичния

Снимки: Студио Пункт

Пловдив е първият град със собствена шрифтова фамилия, вдъхновена и създадена на базата на почерците на неговите граждани и приятели. След нейното официално публикуване на сайта plovdivtypeface.com на 1 ноември в Деня на народните будителите, всеки може да свали безплатно и да използва свободно седемте шрифта на Plovdiv Typeface.

От днес на Римския стадион в центъра на града авторите на проекта – графично студио PUNKT и студиото за шрифтов дизайн Typedepot, представят етапите от развитието на проекта в изложбата “Шрифтът на Пловдив”. С появата на шрифтовата фамилия през 2019 година Пловдив отпразнува домакинството си като първата европейска столица на културата, която пише на кирилица.

Изложбата разказва за началото на проекта, поставено в Деня на славянската писменост, когато започна събирането на повече от 3800 почерци, за методиката и резултатите от анализите на попълнените бланки, създаването на трите основни шрифта във фамилията – ръкописния Plovdiv Script, изтънчения Plovdiv Display и практичния Plovdiv Sans, както и двете специални начертания – Plovdiv Pictograms и Plovdiv Maina Mode. Plovdiv Pictograms дава възможност да играем с пиктограмите, създадени като част от визуалната идентичност на Пловдив 2019 и станали символни за града. Plovdiv Maina Mode пък е програмиран така, че да “превежда” текстове, написани с него, на пловдивски жаргон.

Авторите разказват как почеркът се развива и как се оформя неговият характер както в исторически, така и в индивидуален план.

Любопитна част от изложбата заемат и статистическите инфографики, които с помощта на постиженията на графологията правят опит за психологически портрет на пловдивчани.

Богатата текстова и визуална информация на изложбата е побрана в 36 пана върху 12 триъгълни призми, проектирани и създадени така, че дават възможност за инсталиране както на закрити, така и на открити обществени пространства.

Идеята е в бъдеще изложбата да направи своеобразно “турне” из града – на други знакови за Пловдив места – библиотека, градски паркове, търговски центрове и, разбира се, в кварталите, като така се върне обратно сред хората, от които е вдъхновена.

Plovdiv Typeface е първият по рода си градски шрифт за свободно ползване, създаден специално за Пловдив. Целта му е да създаде безплатен за ползване шрифт, вдъхновен от характера на пловдивчани, който да остане като част от наследството на Пловдив 2019 и да бъде припознат и използван от пловдивчаникато част от градската идентичност.

Шрифтовата фамилия PlovdivTypeface можете да изтеглите от тук: https://plovdivtypeface.com/bg

Последвайте проекта в социалните медии за повече информация:

Instagram – https://www.instagram.com/plovdivtypeface/

Facebook – https://web.facebook.com/plovdivtypeface/