Макети и демонстрации на интерактивната изложба „Книгата – от камъка до пиксела“

Знаете ли как се създава една книга? А как това се случвало през различните епохи? Отговор на тези и други интересни въпроси дава интерактивната изложба „Книгата – от камъка до пиксела“. На 13 и 14 ноември експозицията ще бъде в район „Тракия“ – пред книжарница с мисия “Надежда”, бл.15, а следващият уикенд – на 19 и 20 ноември, ще гостува до Младежкия център на Гребната база.

Посетителите ще видят уникални модели, образци и макети, а за децата и учениците са предвидени занимателни творчески работилници. Макетите са изработени чрез синтез на класически и модерни технологии: дървообработване, металообработване, 3D моделиране и принтиране. Моделите представят напълно автентични технологии от миналото и са работещи.

Автор на проекта, който е част от Културния календар на града, е Фондация „Про Либрис“. В специално обособени пространства с маси публиката ще може да участва в демонстрации на интересни техники за шиене на книга и подвързия. Художниците, които ще правят работилниците, са Аделина Васева, Калина Илиева, Мария Неделчева и Александър Гьошев.

Проектът е снабден и с QR кодове, които препращат към уеб приложение и добавена реалност. Чрез съчетаването на класически и съвременни технологии, макети от дърво и метал, модели, факсимилета, оригинални образци, информационни дисплеи, зрителите ще могат да проследят нагледно различни етапи от развитието на изкуството на книгата.