Училището разполага с блокчейн лаборатория и суперкомпютър за свръхбързи изчисления за учебни цели

Да работят в интегрирани среди за разработка на платформи за изкуствен интелект, софтуер за разпознаване на реч и изображения и за машинни обучение – тези умения ще добият учениците, които изберат специалност „Програмиране на изкуствен интелект“ в Професионална гимназия по информатика и компютърни науки „Акад. Благовест Сендов“. Тя е нова за страната и след одобрение на учебните планове и програми от МОН от тази година се предлага за първи път в 8 клас.

„Изкуственият интелект навлиза все повече в нашия живот, затова целта ни е дадем на учениците знания и умения, които да им позволят да разработват интелигентни системи с различно предназначение“, пояснява преподавателят по информационни технологии, графичен дизайн и програмиране Хачик Язъджиян.

Неслучайно като преподаватели в класните стаи влизат IT специалисти с дългогодишен стаж от компании в бранша. Училището разполага с високотехнологично оборудвани зали за обучение, които гарантират добра практическа подготовка. Има блокчейн лаборатория и суперкомпютър за свръхбързи изчисления за учебни цели.

Другите три специалности, по които ще има прием през предстоящата учебна година, са „Приложно програмиране“, „Графичен дизайн“ и „Електронна търговия“. Успешно завършилите могат да се реализират в различни области и направления от IT сектора. Всички изучават интензивно английски език. В 8 клас часовете са 18 седмично. А в 11 и 12 клас е заложен чужд език по професията.

В гимназията има клуб по роботика, който дава възможност на изкушените на научат по интересен начин как работи заобикалящият ни свят и какви са възможностите на новите технологии, които навлизат в ежедневието ни.

На разположение на учениците има действащо професионално оборудвано телевизионно студио, 3D принтер, дронове.

„Имаме и отлични възможности за спорт – футбол, тенис на маса, плуване, а през зимния сезон – ски. Разполагаме и с център за събития, семинари и конференции“, уточнява директорът Росен Герасимов.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.