Училището разполага с блокчейн лаборатория и суперкомпютър за свръхбързи изчисления за учебни цели

Да работят в интегрирани среди за разработка на платформи за изкуствен интелект, софтуер за разпознаване на реч и изображения и за машинни обучение – тези умения ще добият учениците, които изберат специалност „Програмиране на изкуствен интелект“ в Професионална гимназия по информатика и компютърни науки „Акад. Благовест Сендов“. Тя е нова за страната и след одобрение на учебните планове и програми от МОН от тази година се предлага за първи път в 8 клас.

„Изкуственият интелект навлиза все повече в нашия живот, затова целта ни е дадем на учениците знания и умения, които да им позволят да разработват интелигентни системи с различно предназначение“, пояснява преподавателят по информационни технологии, графичен дизайн и програмиране Хачик Язъджиян.

Неслучайно като преподаватели в класните стаи влизат IT специалисти с дългогодишен стаж от компании в бранша. Училището разполага с високотехнологично оборудвани зали за обучение, които гарантират добра практическа подготовка. Има блокчейн лаборатория и суперкомпютър за свръхбързи изчисления за учебни цели.

Другите три специалности, по които ще има прием през предстоящата учебна година, са „Приложно програмиране“, „Графичен дизайн“ и „Електронна търговия“. Успешно завършилите могат да се реализират в различни области и направления от IT сектора. Всички изучават интензивно английски език. В 8 клас часовете са 18 седмично. А в 11 и 12 клас е заложен чужд език по професията.

В гимназията има клуб по роботика, който дава възможност на изкушените на научат по интересен начин как работи заобикалящият ни свят и какви са възможностите на новите технологии, които навлизат в ежедневието ни.

На разположение на учениците има действащо професионално оборудвано телевизионно студио, 3D принтер, дронове.

„Имаме и отлични възможности за спорт – футбол, тенис на маса, плуване, а през зимния сезон – ски. Разполагаме и с център за събития, семинари и конференции“, уточнява директорът Росен Герасимов.