278 седмокласници не са били на изпит по математика, 238 – по български език, показват данните на Регионалното управление на образованието

Седмокласници, които не са се явили на национално външно оценяване, трябва да бъдат издирени, за да подадат документи за гимназия. По данни на Регионалното управление 278 ученици не са били на изпит по математика, а 238 – по български език и литература. Общият брой на завършващите в Пловдивска област е 5852.

Днес се очакват резултатите от двата изпити, които са вход за гимназиите. Според нормативната уредба обаче право да кандидатстват имат както ученици със слаба оценка на НВО, така и такива, които не са се явили. При балообразуването резултатът от изпитите ще се счита за нула точки и ще се взимат предвид оценките от свидетелството за завършено основно образование. От РУО призовават кметовете по места да помогнат на директорите в издирването на децата и убеждаването на родителите да не прекъсват образованието им. След първо класиране ще стане ясен точният списък на застрашените от отпадане.

Основната причина да не кандидатстват е двойка по един или няколко предмета. Тези, които се справят успешно с поправителните изпити наесен, ще могат да попълнят незаетите след трето класиране места.

Сред неявилите се на изпитите има и деца със специални образователни потребности. Те са били насочени от комисия да кандидатстват по регламента за прием на ученици с хронични заболявания, а не по общия ред.

Подаването на документи за участие в първо класиране е от 5 до 7 юли. Резултатите от него ще бъдат обявени на 13 юли.