„Просвета“ раздаде безплатните учебници за Пловдив и областта, „КЛЕТ“ приключва до седмица

Издателствата обновяват електронните учебници с нови ресурси с цел да предложат повече възможности при евентуално превключване към онлайн обучение заради пандемията. Клипове, звукови файлове, видеоуроци с учител, кратки електронни уроци и интерактивни карти допълват стандартното съдържание.

И „Просвета“, и „КЛЕТ-България“, чиито учебници и помагала се избират най-масово, имат готовност при преминавана към обучение от разстояние да дадат временно свободен достъп до електронните варианти и за учениците.

Представителят на „Просвета“ за Пловдив и областта Красимира Брайкова поясни, че от 15 септември учителите ще получат достъп до електронните учебници. Преподаватели, които са сменили училището, трябва да се свържат с издателството, за да получат нов акаунт.

Всички електронно четими учебници пък ще са качени на сайта на издателство и за улеснение при ползването им няма да се изискват регистрации и пароли. Те бяха създадени за да се олекотят ученическите раници.

За изданията на „КЛЕТ-България“ преподавателят ще има възможност да направи виртуална класна стая в платформата на издателството, да присъедини децата и да сподели с тях електронния учебник. До електронните учебници с допълнителните ресурси имат достъп единствено учителите, а учениците ползват само електронно четимите, които дублират книжните с PDF варианти на страниците. При евентуален локдаун се обмисля да бъде даден временен достъп по тях и на родителите.

Учебниците на „Просвета“ за децата от подготвителна група до 7 клас, които се полагат безплатно, вече са доставени в цялата Пловдивска област, каза  Брайкова. Тази година се подменят с нови екземпляри учебниците за 3 и 7 клас, тъй като за тези випуски е изтекъл тригодишният период за употреба.

До края на следващата седмица ще приключат доставките и на „КЛЕТ“, увери представителят на издателството за Пловдивско Мария Будакова.

Издателствата пускат и нови помагала, като най-многобройни са за начален курс.

По изцяло нови учебници ще учат през новата учебна година дванадесетокласниците. Те вече могат да се видят в сайтовете на издателствата, а до месец ще са налични и на книжните борси.