e0e1d3d7d571bb606ac7c656a2c67c1f

Пожар е изпепелил помощна пристройка на територията на Професионална гимназия по строителни технологии “Пеньо Пенев”, съобщиха от пожарната.  Огнеборците първоначално сметнали, че гори основната сграда на училището, но екипите на място установили, че горят бивши училищни кабинети, разположени в неизползваема дълга барака.

Унищожени са 500 квадратни метра покривна конструкция. Почти всички пожарни коли са били ангажирани да гасят пламъците на ул. „Арх. Камен Петков”. Изпратена е била и пожарната стълба, тъй като обаждането е било за горящо училище. От помощната пристройка са извадили човек, който се предполага, че е клошар.

Независимо, че се намират на територията на гимназията по строителни технологии, от март 1998 година те са прехвърлени за стопанисване на гимназията по облекло със заповед на областния управител Андон Андонов.

„Когато пристойката е извадена от нашите активи, ние сме престанали да я стопанисваме и тя наистина е в лошо състояние. Опъваме ленти, пишем предупредителни табели, за да предпазим нашите ученици”, коментира директорът на училището Светлана Попова.  Бараките обаче никога не са били използвани за учебни цели или за практика от „Ана Май”.

Кметът Иван Тотев заяви днес, че още преди три години общината е издала заповед за премахването им, защото са били опасни за обитаване. Училището обжалва разпоредбата като незаконосъобразна, а директорът праща писмо до дирекция “Държавна собственост” към МОН с предложение за незабавен ремонт. Стойността му е 100 000 лева, а казусът стига до съда. Съдебно-техническа експертиза установява, че основите на бараките са здрави и може да бъдат ремонтирани. Събитията се развиват преди около пет години. До ден днешен, обаче, бараките нито са съборени, нито ремонтирани.

Днес бе назначена общинска комисия, която да огледа останалото след пожара и да направи препоръки за ползването на терена занапред.

Това е вторият голям пожар в учебно заведение в Пловдив в рамките на последните седмици – наскоро изгоря едното крило и покривът на постройка на Помощното училище “Стефан Караджа”.