Кандидат-студенти, които са завършили предишни години и не са държали матура, но оценката им трябва за вход във висше училище, ще имат възможност в извънреден порядък да подадат заявление за явяване на трета матура по желание. Срокът за това е  до 21 май. Това обяви днес на брифинг в Министерски съвет министърът на образованието Красимир Вълчев.

Допълнителната възможност се дава, след като стана ясно, че тази година дори в специалности като  „Право“ и „Журналистика“ някои вузове, какъвто е Софийският университет, ще зачитат изцяло оценката от държавен зрелостен изпит.  Въпреки че има принципно решение на Академичния съвет на университета, предстои да бъдат гласувани промени в нормативната база, което да даде възможност на висшите училища сами да изберат да се възползват или не. СУ запазва само приемните изпити по биология, химия и математика.

Ако се избере вариант приемът да е с матура, за да не се провежда кандидатстудентски изпит, това лишава от възможност за следване завършилите в предишни години, когато нямаше държавни зрелостни изпити. За тях единствената възможност в такъв случай е да положат матура по желание сега, но пък сроковете за подаване на документи за явяване изтекоха още преди месец.

Много от настоящите зрелостници пък, които са решили да кандидатстват „Право“, например, не рискуват да се явяват на изпит по история, защото при лош резултат, това автоматично ще се отрази на бала им и може да ги остави извън списъците на приетите. Но ситуацията вече е променена.

До четвъртък се дава втори шанс да се заяви желание за явяване на трета матура по желание. Тези изпити  са насрочени на 2 юни преди обяд – по физика, химия и чуждите езици (без английски), и следобeд – по математика, история и география. На 4 юни сутринта са зрелостните изпити по желание по биология и химия, а от 14 часа – по английски.