Повишаване на доходите с 50% в рамките на мандата и въвеждане на система за електронно управление на документооборота обещава новият ръководител на висшето училище

Проф. Пламен Моллов е новият ректор на Университета по хранителни технологии. Той спечели след балотаж с проф. Николай Менков  с 86 срещу 73 гласа. Другите двама претенденти за ръководния пост бяха проф. Алберт Кръстанов и проф. Стефан Драгоев. Те обаче не събраха нужната подкрепа още на първи тур.

163-ма делегати на общото събрание гласуваха кой да заеме мястото на досегашния ректор проф. Кольо Динков, който има два мандата. Както „Уча в Пловдив“ прогнозира до балотаж стигнаха досегашният зам.-ректор по проекти и информационна дейност  проф. Николай Менков и проф.Пламен Моллов, който доскоро оглавяваше Общото събрание. Само един глас не достигна на проф. Моллов да спечели на първи тур, а на втори се наложи с 13 гласа.

Развръзката сменя статуквото, тъй като проф. Менков се сочеше като кандидатура на досегашния ректор..

Проф. Пламен Моллов има два мандата като народен представител и две години като изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. Той е титуляр по 5 учебни дисциплини. Доскоро бе ръководител на катедра „Консервиране и хладилна технология“, а сега оглавява ЦИДО по качество и безопасност на храните. Той е почетен председател на Българската асоциация по хранителна и питейна индустрия и на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

В представената от него smart програма за управление, изготвена на база предложения от негови колеги, получени след проведени срещи и разговори, проф. Моллов обещава 50% увеличение на доходите в рамките на мандата. В предизборната  си платформа представя идеята за създаване на Международен научен консултативен съвет по модела на водещи световни университети. Възнамерява също да въведе система за електронно управление на документооборота в УХТ, както на финансова бонус система за авторите на научни публикации в престижни списания.

Създаване на Комуникационен борд по храните като дискусионна платформа за коментари по значими въпроси, развитие на електронна библиотека, въвеждане на чуждоезикови бакалавърски и магистърски програми, включително с участието на международни партньори, са други от акцентите в предизборната платформа.

Според проф. Моллов трябва да се осигури целево финансиране на катедрите и да се премахне ограничението за минимален брой студенти за сформиране на група. Намеренията му са да създаде фонд за закупуване на научна апаратура и изграждане на научноизследователски център.

Амбицията на новия ректор е да ремонтира спортните бази и плувния басейн чрез механизмите на публично-частното партньорство.

1 КОМЕНТАР

  1. Това професорче за какво възраждане говори!? Спомнете си как като директор на агенцията по храните направи “крилати” екипи за изнудване на фирми за бързо хранене, заедно със сина на Мехмед Дикме – Ерсин Ахмедов! Браво!!!

Коментарите са затворени.