Платих висока цена, работил съм по 12 часа на ден, каза проф. Запрян Козлуджов, който е единствен кандидат за поста

Козлуджов, тримата му заместници и председателят на общото събрание проф. Иван Куцаров на президиума.
Козлуджов, тримата му заместници и председателят на общото събрание проф. Иван Куцаров на президиума.

 

Четирите години изтекоха без да ги усетя. Положих страшно много усилия, работил съм по 12 часа на ден. Платих висока цена, но си заслужаваше, защото в университета има невероятно добър психоклимат и колегите са мотивирани да работят. Усещам подкрепата им, а това пък мотивира мен. Това заяви минути преди началото на общото събрание на Пловдивския университет досегашният ректор проф. Запрян Козлуджов, който е единствен кандидат за поста за следващите четири години. От 389-членен състав, регистрираните за общото събрание в Новотела бяха 370. Те предварително са се запознали с отчетите на зам.-ректорите, които са качени в сайта на висшето училище, но Козлуджов предпочел да говори на живо пред колегите си.

Ректорът се похвали с изключително висок ръст на заплатите, какъвто не е имало от 1990 година насам. Професорската заплата е скочила с 297 лева. За мандата му сумата от спечелени проекти е 5 млн. лева.

DSCF5237

“Вече 35 години животът ми е свързан с Пловдивския университет. Тази институция и семейството осмислят живота ми”, сподели пред медиите Козлуджов. Той заяви още, че липсата на на други кандидати и номинациите, направени от повечето факултети за него, доказват високата оценка на колегите му, но е и тест, който той се надява отново да издържи. Амбицията му е да довърши започнатото пред първия ректорски мандат. Най-голямата задача е пребазирането на Химическия факултет  и изграждането на химико-технологичен център, което ще коства 5.5 млн. лева. За целта ще се кандидатства по проекти. От години насам вузът плаща огромен наем, тъй като сградата, която химиците обитават, е реституирана. Завършването на кампуса също ще глътне 2.7 млн. лева. Върхя бившия терен на жандарменията, който вече е на университета, ще бъде изграден малък аудиторен комплекс, където ще се пребазират студентите по изкуства.

5400 души са минали по проекта за студентски практики, 15 на сто от тях вече са на постоянна работа, отчете още ректорът.

DSCF5239