Аделина Костова - мениджър човешки ресурси в "Нестле", и Благовеста Пугьова от "Джоб тайгър" анонсираха националните дни на кариерата в Пловдив.

Младежи предпочитат стажантска позиция с по-ниска заплата, заради шанса за успешна реализация. На 5 април в Конгресния център на панаира се открива форумът “Национални дни на кариерата”

Аделина Костова - мениджър човешки ресурси в "Нестле", и Благовеста Пугьова от "Джоб тайгър" анонсираха националните дни на кариерата в Пловдив.
Аделина Костова – мениджър човешки ресурси в “Нестле”, и Благовеста Пугьова от “Джоб тайгър” анонсираха националните дни на кариерата в Пловдив.

Младежи предпочитат стажантска позиция с по-ниска заплата, заради шанса за успешна реализация. За тенденцията наскоро дипломираните бакалаври или магистри да избират доказани фирми, където да растат в кариерата, макар и стартовото възнаграждение да не е желаното от тях разказа Благовеста Пугьова от „Джоб тайгър”. Тя анонсира днес предстоящото 14-то пловдивско издание на форум „Национални дни на кариерата – добра кариера-добър живот“. Събитието, в което ще вземат участие 56 компании, ще се открие на 5 април от 10 часа в Конгресния център на Международния панаир.

Форумът събира на едно място български и международни компании, които предлагат актуални стажантски позиции и свободни работни места. Според статистиката от 2002 година насам над 38 000 млади хора са стартирали кариерата си именно от тук.

„Пловдив е най-големият индустриален център, където са позиционирани едни от най-силните български и световни предприятия. Които предлагат същите нива на заплащане и условия на труд, като в столицата”, каза Пугьова.

През април ще заработи индустриална карта на България, която обединява бизнеса и образователните институции. 750 компании, филтрирани по оборот, вече имат място на картата, 51 висши училища и 400 професионални гимназии. Всяка компания може да актуализира и разширява профила си на картата, за да улесни търсещия работа. Той пък може да избере локация и така да се насочи към работодател от дадена сфера. В платформата, на която ще бъде качена картата, има възможност да се публикуват обяви за работа и видео.

Националният форум ще бъде предшестван от работилница „Готовност за работа“. Тя е отворена за всички студенти от пловдивските висши училища. На място те ще получат полезни съвети от експерти как да се подготвят за първо интервю, как да оставят дигитален отпечатък, как да напишат CV.